ewa: Wykaż że średnia arytmetyczna długości przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym jest
równa sumie długości promienia okregu opisanego na trójkącie i długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt.
Pewnie proste ale nie wpadlam na to jak to od siebie uzaleznic
23 paź 22:18
fm: Nie jest to trudne, wystarczy znać pewne zależności:
boki trójkąta prostokątnego oznaczam: a - przyprostokątna,podstawa,
b - przyprostokątna,wysokość , c - przeciwprostokątna
1) średnica (czyli 2 * R) okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest
przeciwprostokątną tego trójkąta (czyli c)
2) promień trójkąta wpisanego w trójkąt (r) jest równy:
2P
-------
a+b+c
układam założenie wynikające z treści zadania:
2P
(a+b):2 = R + --------
a+b+c
gdzie:
(a+b):2 - to średnia arytmetyczna długości przyprostokątnych naszego trójkąta
R - to średnica okręgu opisanego na trójk.
2P
-------- - wzór na promień okręgu mniejszego
a+b+c
teraz przekształcam niektóre symbole:
1) R = 1/2 c
2) 2P = 2*1/2*a*b = a*b
otrzymuje równanie:
a*b
(a+b)/2 = 1/2c + -----------
a+b+c
24 paź 14:24