512 | ||
a1 3 = | *(1−q) | |
7 |
512 | ||
sześcianów wyrazów danego ciągu jest równa | . Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz | |
7 |
512 | ||
powinno być a13 = | *(1−q3) | |
7 |
a | |
=8 ⇒ a=8(1−q) to a3=512(1−q)3= 512(1−q)(1−2q+q2) | |
1−q |
a3 | 512 | (1−q)(1−2q+q2) | 1 | ||||
= | ⇒ | = | |||||
1−q3 | 7 | (1−q)(1+q+q2 | 7 |
1 | ||
7−14q+7q2=1+q+q2 ⇒ 2q2−5q+2=0 ⇒ q= | v q=2 >1 −− odrzucamy | |
2 |
| |||||||
*83=10*83 | |||||||
| |||||||
− wybór dwóch miejsc dla dwóch "2", | |||||||
|
| |||||||||||||||
7* | * | *82=7*30*28 | ||||||||||||||
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |