Prawdopodobieństwo
kubuś: Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω oraz P(A)=1/3, P(B')=2/5 i P(A∩B')=1/7.
Oblicz P(A/B).
25 kwi 23:50
zyd: o bardzo proste zadanko czego nie potrafisz ?
25 kwi 23:54
zyd: czy zdarzenia A i B sa zdarzeniami rozłacznymi ?
25 kwi 23:56
kubuś: Napisałem wszystko co było w zadaniu.
26 kwi 00:04
zyd: P(A)+P(B)=14/15 dlatego nie możesz jednoznacznie stwierdzić czy są to zdarzenia wykluczające
się czy nie
26 kwi 00:09
zyd:

dlatego trzeba rozpatrzyć 2 przypadki kiedy
26 kwi 00:11
agnel: Wiem, że ma wyjść 20/63.
26 kwi 00:13
zyd: zminiłem zdanie te zdarzenia nie mogą się wykluczac
26 kwi 00:13
zyd: mam już ten wynik o którym powiedziałeś
26 kwi 00:16
Eta:
| | 1 | | 1 | | 4 | |
P(A∩B')=P(A)−P(A∩B) ⇒ P(A∩B)= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 7 | | 21 | |
| | P(A∩B) | | 20 | |
P(A|B)= |
| = ........ = |
| |
| | P(B) | | 63 | |
26 kwi 00:18
agnel: Dzięki wielkie, okazało się, że miałem błąd rachunkowy.
26 kwi 00:19
zyd: Mila nie masz żadnej adnotacji co do tego czy te 2 zdarzenia sie nie wykluczaja .....
26 kwi 00:20
zyd: ?
26 kwi 00:38
zyd: ?
26 kwi 00:40
zyd: ?
26 kwi 00:45
jakubs: zyd syf robisz na forum, ogarnij się.
26 kwi 01:14
Eta:
Gdyby zdarzenia a i B były rozłączne, to
zatem.........
26 kwi 01:19
zyd: Pani Eto tylko ja Panią nie pytałem dlaczego tak jest poniważ tak jak wyżej napisałem tą opcję
wykluczyłem tj ze te zdarzenia sie wykluczaja ja zapytałem O to dlaczego Pani tego nie
uwzgledniła tj nie napisała tego za to sie traci punkty
26 kwi 01:25
zyd: jakubs mozna wiedziec dlaczego ?
26 kwi 01:26
zyd: cytuję zyd: zminiłem zdanie te zdarzenia nie mogą się wykluczac
26 kwi 01:28
Eta:
Idź już do spania i nie "zawracaj gitary"
26 kwi 01:41
Hugon:
Dokładnie !
26 kwi 01:49