matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka <3
tadam:
cosx
2
√
(1 + sinx)
dx
√
(1+sinx)
coś nie tak jest z tą całką w dalszej fazie. proszę o pomoc
25 kwi 23:42
pigor:
... zacząłbym tak : niech
√
1+sinx
= t >0 ⇒ 1+sinx=t
2
⇒ cosxdx=2tdt, to masz...= ∫ 2
t
2t
t
dt= 2∫ 2
t
dt i teraz dalej przez części. ..
26 kwi 00:06
ICSP:
t =
√
1 + sinx
cosx
dt =
2
√
1 + sinx
2
2
= 2∫2
t
dt = ...
2
t
+ C =
2
√
1 + sinx
+ C
ln2
ln2
26 kwi 08:35
pigor:
... , o to widzę, że nie pamiętam już całki elementarnej ...
26 kwi 13:42
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick