Ostrosłup
norek: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, natomiast cosinus kąta
między jego sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy 715. Wyznacz objętość tego
ostrosłupa.
Wiem, że twierdzenie cosinusów, jednak nie wiem co dalej.
Ktoś stwierdził w necie, że "Jest to ostrosłup, w którym krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od
krawędzi podstawy, to wynika z podanej wartości cosinusa." − ale jak to sprawdzić? Na oko?
25 kwi 22:37
Mila:

W ΔACE:
a
2=w
2+w
2−2w
2*cosα
a
2=2w
2−2w
2*cosα
a
2=2w
2*(1−cosα)
| | a2 | | a2 | | 15a2 | |
w2= |
| = |
| = |
| |
| | 2*(1−cosα) | | | | 16 | |
WΔAEB:
a
2=w
2+x
2
W ΔAES:
k
2=w
2+(k−x)
2
Oblicz stąd k
k=2a
25 kwi 23:30
( ͡° ʖ̯ ͡°): Mila tylko jak z tego obliczyć H?
28 kwi 14:26
( ͡° ʖ̯ ͡°): Według mnie należało skorzystać z podobieństwa ΔFOS do ΔFBE
28 kwi 14:28
( ͡° ʖ̯ ͡°): A nie przepraszam nie ważne.
28 kwi 14:29
( ͡° ʖ̯ ͡°): W sumie twój sposób jest łatwiejszy.
h
p= wysokość podstawy
h
p = a
√3/2 i obliczyć H Pitagorasem
P
p =U {a
2 √3}{4}
28 kwi 14:31
28 kwi 14:32