Wykaż,że... planimetria
nicramed:

Dłogości boków trójkąta są równe a,a+1,a+2, gdzie a>3.Wysokość trójkąta poprowadzona do boku o
długości a+1 dzieli ten bok na dwa odcinki. Wykaż, że jeden z tych odcinków jest o 4 dłuższy
od drugiego.
Kompletnie nie mam pomysłu jak sie do tego zabrać
25 kwi 22:35
Qulka: dwa Pitagorasy x ten krótszy (a+1−x) dłuższy i h wysokość
| | a−3 | | a+5 | |
wyjdzie x= |
| dłuższy |
| jest dłuższy o 4 |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 22:43
nicramed: czyli tworzę układ równań ?
a2 = h2 + x2
(a+2)2 = h2 + (a+1−x)2 ⇒ 2a+ 3+2ax=h2 + x2
otrzymuje −2ax= −a2 +2a+3.
x= u(a2 − 2a −3}{2a}
gdzieś musiałam zrobić błąd
26 kwi 11:31
nicramed: x= a2 − 2a −32a
26 kwi 11:34