2
Ja: Zadanie 2
Wiadomo ze funkcja liniowa y=f(x) przyjmuje wartosci dodatnie wtedy i tylko wtedy gdy x<−3.
Ponadto
f(x)<−1⇔ x>1
Wyznacz wzor funkcji f.
To jest zadanie z arkusza maturalnego.
Czy dobze rozwiazalem?
f(x)=−x−3 dla x<−3
f(x)=−2x+1 dla x>1
25 kwi 22:26
Qulka:

f(x)= −x/4 −3/4
25 kwi 22:36
Ja: czyli szukam dwoch punktow z tamtych moich f(x)−ów
a nastepnie prosta przechodzaca przez te punkty?
25 kwi 22:40
Qulka: tak
25 kwi 22:44
Ja: Zastanawiam sie jak mialbym to zapisac(albo raczej jak jest w kluczu CKE)
tzn. Napisac ze z tresci zadania wynika ze f(x)=−x−3 dla x<−3 itd. potem podstawic dozwolony
argument do rownosci, znalesc punkty...
A tak przy okazji co to jest przekroj kolowy?
25 kwi 22:50
Qulka: z treści wynika że ax+b = 0 dla x=−3 więc 3a=b
oraz że ax+b = −1 dla x=1 więc a+b=−1 i wyliczasz a i b
25 kwi 22:52
Qulka: przekrój kołowy to przekrój który jest kołem
25 kwi 22:54