1
Ja: zadanie 1
W pewnej szkole 47% uczniow uczeszcza na kolko plastyczne, a 65% uczniow uczeszcza na kolko
muzyczne. Wiadomo ponadto, ze 30% uczniow uczeszcza na obydwa kola. Oblicz prawdopodobienstow
ze losowy wybrany uczen tej szkoly nie uczeszcza na zadne z tych kolek.
25 kwi 22:21
Eta:
p=0,18
25 kwi 22:25
Ja: A∩B=30
gdzie A=47; B=65, C=30 w zalozeniu ze w szkole uczeszcza 100 uczniow.
Pewnie trzeba to obliczyc z wlasnosci zdarzenia przeciwnego.
Tylko nie wiem jak.
25 kwi 22:30
Qulka: A+B−C = 82
100−82 = 18
18/100 =0,18= 18%
25 kwi 22:32
Eta:
25 kwi 22:34
Ja: Czyli jeszcze dopisac ze przestrzen Ω=100 i A,B⊂Ω?
25 kwi 22:36