Koło
Przemysław: W kole o promieniu 10 wybrano 99 punktów. Dowiesc, ze wewnatrz
koła istnieje punkt odległy od kazdego z wybranych punktów o wiecej
niz 1.
Postulowany punkt oznaczam przez A.
I − ity punkt wybrany
mam teraz:
sprawdzam czy:
√(xA−xi)2+(yA−yi)2>1
A więc:
(x
A−x
i)
2+(y
A−y
i)
2>1
x
A2+x
i2+y
A2+y
i2−2x
Ax
i−2y
ay
i>1
I nie wiem, jak uzasadnić tę nierówność

Będę wdzięczy za wszelką pomoc
25 kwi 22:17
Przemysław: .
25 kwi 22:28
Maniek: no x≥0 i y>0 ⋁ x>0 i y≥0
25 kwi 22:32
Przemysław: Ale które x?
25 kwi 22:35
Maniek: ja dalem ogolny zarys teraz pokombinuj
25 kwi 22:37
Maniek: chodzi o to ze x=0 i y>0 ∨ x>0 i y=0
25 kwi 22:37
Przemysław: Powiem tak, na pewno punkt nie leży na OX, ani na OY, bo wtedy musiałoby
0>1
25 kwi 22:38
Maniek: ale przeciez ≥ to tez =
25 kwi 22:38
Przemysław: A chwila, mój błąd
25 kwi 22:38
Maniek: a jak xA−xI≥0 i yA−y>0
25 kwi 22:40
Maniek: no
25 kwi 22:40
Przemysław: No nie wiem...
Policzyłem, przy x
A=0 wyszło mi:
y
A=y
i−
√1−xi
lub
y
A=y
i+
√1−xi
Tylko nie wiem, jaki to ma sens, bo jasne że punkt szukany ma być
zależny od punktów wybranych ale przecież nie może być dobierany dla każdego punktu wybranego
osobno
25 kwi 22:54
Vax: Spróbuj do tego zabrać się trochę inaczej. Co będzie zbiorem punktów oddalonych od danego
punktu o nie więcej niż 1? Ile wynosi pole tego czegoś? A ile może wynosić maksymalnie pole
takiej figury dla wszystkich 99 punktów?
25 kwi 23:19
Przemysław: Taki zbiór to wtedy Pole koła o promieniu 10 − Pole koła o promieniu 1, prawda?
25 kwi 23:23
Maniek: a czemu nie oznaczysz sobie (xA−xi) jako a ⋀ (yA−yi) jako b i zrobisz zalozenia
25 kwi 23:23
Maniek: btw (xA≥xi ⋀ yA≥yi)
25 kwi 23:24
Vax: Jak zbiór punktów może być polem?

Zbiorem punktów oddalonych od danego ustalonego punktu o
co najwyżej 1 jest koło o środku w danym punkcie i promieniu 1, jego pole wynosi π
25 kwi 23:25
Przemysław: Tak, oczywiście, przepraszam, jakoś zastanawiałem się nad zbiorem punktów poza tym kołem
25 kwi 23:27
Maniek: co najwyzej albo i wiecej
25 kwi 23:27
Przemysław: Ale gdyby ten punkt leżał na brzegu koła na przykład to już nie byłoby koło...
25 kwi 23:29
Vax: Ok, to co możemy teraz zrobić skoro mamy 99 punktów? (ostatnie pytanie z wypowiedzi o 23:19)
25 kwi 23:29
Maniek: jak dla mnie to tu (xA−xi)2+(yA−yi)2>1 masz rozwiazanie tylko jeszcze musisz je pokazac
25 kwi 23:29
Vax: Ale w pytaniu które zadałem nie mamy nic o naszym kole. Pytanie brzmiało po prostu:
Co będzie zbiorem punktów oddalonych od danego punktu o nie więcej niż 1?
25 kwi 23:31
Przemysław: Fakt
25 kwi 23:32
Maniek: chcesz wykazac falsz ale to sie robi tak samo tylko znak sie zmienia
25 kwi 23:33
Przemysław: Chodzi o figurę złożoną z tych wszystkich kół (po jednym kole na każdy z 99. punktów)?
25 kwi 23:35
Vax: Dobra, do czego dążymy: chcemy oszacować z góry pole figury będącej zbiorem punktów oddalonych
o nie więcej niż 1 od każdego z 99 punktów. Skoro szacujemy z góry, to omijamy wszystkie
przypadki gdy dane koła nachodzą na nasze duże itd, bo każde pole szacujemy od góry przez koło
o promieniu 1. Ile wynosi nasze maksimum?
25 kwi 23:35
Vax: Tak.
25 kwi 23:35
Przemysław: 144π?
25 kwi 23:36
Maniek: (xA−xi)2+(yA−yi)2<1
(xA−xi)≥0 ⋀ (yA−yi)≥0
25 kwi 23:37
Vax: Nie, mamy 99 kół, każde o polu równym π, ile wynosi maksymalnie łączne pole?
25 kwi 23:38
Przemysław: 99π?
25 kwi 23:38
Przemysław: aha i można wcisnąć dokładnie jedno koło o promieniu 1?
25 kwi 23:39
Vax: Dokładnie

A co możesz powiedzieć o polu naszego dużego koła (o promieniu 10) i jaki z tego
wyciągasz wniosek?
25 kwi 23:39
Vax: Dokładnie odnosi się do postu z 23:38
25 kwi 23:39
Przemysław: Czyli pole dużego 100π,
100π−99π=π
czyli starczy na jedno koło, ale to jest jakiś niespójny zbiór, to czy aby na na pewno to koło
wejdzie?
25 kwi 23:41
Przemysław: Dobra, rozumiem już

Dziękuję Wam bardzo
25 kwi 23:42
Vax: No właśnie to nie musi być koło, ale nie potrzebujemy aż tak wiele, chcemy przecież móc wcisnąć
gdzieś tylko punkt..
25 kwi 23:42
Przemysław: No tak, bo ta figura, to była przestrzeń, w której nie może być naszego punktu i ona nie
pokryła całości, tak?
25 kwi 23:43
Vax: Tak (tylko przestrzeń to trochę niefortunne sformułowanie btw

), Do takich zadań najczęściej
nie ma co podchodzić analitycznie bo w ten sposób się tego nie rozwiąże. Jak sam zauważyłeś,
nasz punkt zależy od położenia 99 innych, więc jeżeli nawet by się dało iść tą drogą, to wzory
na współrzędne x
A, y
A musiałyby uwzględniać współrzędne x
i, y
i dla i = 1,2,...,99
25 kwi 23:47
Przemysław: Jeszcze raz dziękuję, to rozwiązanie jest piękne
25 kwi 23:47
Przemysław: Ale to musi być chyba przestrzeń metryczna, jeżeli mówimy o odległości?
25 kwi 23:48
Przemysław: Ale nie pomyślałem, że tak musi być jak pisałem, więc w sumie to niefortunnie trochę

Dobra, ja na dzisiaj kończę matematykę

Dobrej nocy!
25 kwi 23:51