Dany jest trojkat gdzie A (0,0),B(-2,3),C(1,5). Trojkat ten jest:
Luna: Dany jest trojkat gdzie A (0,0),B(−2,3),C(1,5). Trojkat ten jest:
rownoboczny, prostokatny,roznoboczny czy rozwartokatny?
25 kwi 22:10
Qulka:

prostokątny
25 kwi 22:15
Janek191:
→
AB = [ − 2−0, 3 − 0 ] = [ − 2 , 3 ] więc I AB I = √(−2)2 + 32 = √13
→
BC = [ 1 − (−2), 5 − 3] = [ 3, 2] więc I BC I = √ 32 + 22 = √13
→
AC = [ 1 − 0, 5 − 0 ] = [ 1 , 5 ] więc I AC I = √ 12 + 52 = p[26}
Mamy
I AB I2 + I BC I2 = 13 + 13 = 26 = I AC I2
czyli Δ ABC jest prostokątny równoramienny.
====================================
II sposób :
→
BA = [ 2 , − 3]
→
BC = [ 3, 2]
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = 2*3 + (−3)*2 = 0 więc wektory są prostopadłe czyli boki
AB i BC są prostopadłe, co oznacza iż Δ ABC jest prostokątny.
===================================================
26 kwi 09:29