trójkaty
madzik: stosunek długosci boków trójkata wynosi 2 5 6 . wynika z tego ze trójkat jest:
a) Rozwartokątny, gdzie jeden z kątów jest mniejszy od 1200
b) Rozwartokątny, gdzie jeden z kątów jest wiekszy od 1200
Z tw cosinusów wyszło mi cosα=−0,35
moim zdaniem prawidłowa odp to B, według odpoiwedzi a
Jak to najprościej sprawdzić?
25 kwi 21:49
madzik: up
26 kwi 09:46
===:
to popatrz dokładnie na wykres cosinusa
26 kwi 09:54
Ajtek:
Dla jakiego kąta cosα=0,35 w przybliżeniu
26 kwi 09:56
===:

czerwona y=−0,35
fiolecik y=−0,5
26 kwi 09:57