Mam kilkanaście przykładów do zrobienia na jutro .
Czy mógłby ktoś mi pomóc zrobić dla wzoru? Błagam
1. Wyznacz równania stycznych do okręgu x2 + y2 + 2x − 4y − 4 = 0 prostopadłych do prostej
| 1 | ||
y= | x + 9 | |
| 2 |
| 1 | ||
2. Wyznacz równania stycznych do paraboli y = | x2 prostopadłych do prostej y = 3√2 − | |
| 16 |
| 1 | ||
x | ||
| 2 |
| 1 | ||
3. Wyznacz równania stycznych do paraboli y = | x2 przechodzących przez A(0, −2) | |
| 8 |
Zad. 1. Z równania okręgu wyznaczamy jego środek i promień:
S(a,b) −2a = 2 ⇒ a = −1
−2b = −4 ⇒ b = 2 , czyli S(−1, 2)
c = −4, r = √a2+b2−c, r = √1+4+4 = 3
| 1 | ||
k : y= | x + 9 | |
| 2 |
| 1 | 5 | |||
2 = | * (−1) + b ⇒ b = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 5 | |||
Czyli p : y = | x + | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 5 | |||
y = | x + | |||
| 2 | 2 |
| −5+6√5 | −5−6√5 | |||
Δ = 720, √Δ = 12√5, x1 = | , x2 = | |||
| 5 | 5 |
| 3√5+10 | −3√5+10 | |||
Wtedy: y1= | , y2 = | |||
| 5 | 5 |
| −5+6√5 | 3√5+10 | −5−6√5 | −3√5+10 | |||||
A( | , | ), B( | , | ) | ||||
| 5 | 5 | 5 | 5 |
| 3√5+10 | −5+6√5 | |||
y − | = −2(x − | ) | ||
| 5 | 5 |
| −5+6√5 + 3√5 + 10 | 9√5+5 | |||
y = −2x + | = −2x + | |||
| 5 | 5 |
).
x2 +2x +1 −1 +y2 −4y +4 −4 −4=0
( x +1)2 +(y−2)2 = 9
S( −1,2) r= 3
teraz tak: styczna ma współczynnik kierunkowy a2= −2
więc piszę równanie stycznej:
y= −2x +b przekształacam do :
−2x −y +b =0 odległość S od prostej : d= r=3
| I −1*(−2) −1*2 +bI | ||
więc : d= | = 3
| |
| √22+1 |
2/
styczna ma równanie:
y = 2x +b bo wsp. kier. a2 = 2
rozwiązując układ równań prostej i paraboli
nałożymy warunek na deltę : Δ= 0 −−− bo maja tylko jeden punkt wspólny
zatem: 116x2 = 2x +b
116x2−2x −b =0
Δ= 4 +14b
więc
Δ=0 <=> 14b +4=0 => b= −16
jest tylko jedna taka styczna : y = 2x − 16
3/ podobnie
prosta styczna ma równanie:
y= ax +b i A(0,−2)
to: −2 = 0*a +b => b = −2
zatem prosta ma równanie: y= ax −2
teraz podobnie jak w zad. 2)
18x2 = ax −2
18x2 −ax +2=0
Δ= a2 − 1 to Δ=0 <=> a2 = 2 => a= 1 v a= −1
są zatem dwie styczne:
y= x−2 i y= −x −2
Dobranoc..... miłych snów nie tylko o stycznych