Ile jest pięciocyfrowych liczb naturalnych, podzielnych przez 3 takich, że
Kasia: Ile jest pięciocyfrowych liczb naturalnych, podzielnych przez 3 takich, że
a) środkowa cyfra jest równa d, dla d=0,1,...,9,
b) zawierają cyfrę d, dla d=0,1,...,9,
c) nie zawierają cyfry d, dla d=0,1,...9
Jak to ugryźć?
Rozumiem to tak, że w podpunkcie a)
Mamy pięć miejsc C1 C2 d C3 C4. Iloczyn C1*C2*d*C3*C4 = liczba podzielna przez 3. Oraz iloczyn
C1*C2*C3*C4= liczba podzielna przez 3, gdy d=[3,6,9, (0?)].
jak to wyliczyć? emotka
25 kwi 21:38