Zadania tekstowe - calki
sebek: Hej, pomógłby mi ktoś nakierować i pomóc w rozwiązaniu.
Całki umie liczyć tylko nie wiem jak do tego podejść. Z góry dziękuje za pomoc

1. Zapasy pewnego towaru w ilości 20 ton są wykorzystywane w sposób równomierny i wystarczą na
okres 1 roku. Wyznacz i zinterpretuj graficznie średni poziom zapasów w ciągu roku.
2. Producent samochodów osobowych ocenia, że roczna stopa przyrostu kosztów utrzymania
produkowanego przezeń samochodu wyraża się wzorem s(t)=100+10t
2, gdzie t− wiek samochodu w
latach, a s(t) jest w zł/rok. Obliczyć koszt utrzymania samochodu przez 3 lata.
3. Wiadomo, że w czasie akcji charytatywnej przyrost dochodu jest wolniejszy z upływem czasu
akcji wyraża się wzorem s(t)=−100t
2 + 20000 ( w zł/dzień). Stopa przyrostu jest stała i równa
K(t)=10000zł. Znaleźć:
a) czas trwania akcji, który daje maksymalny dochód
b) wielkość tego dochodu
c) koszt akcji
d) zysk