oblicz długość boku
Qń: Siedmiokąt, w którym długość wszystkich boków są równe, jest opisany na okręgu.
Stosunek pola koła wyznaczonego przez ten okrąg do pola tego siedmiokąta jest równy 4:5.
Oblicz długość boku siedmiokąta jeżeli długość promienia okręgu jest równa 7.
25 kwi 21:14
Eta:
| | 360o | | 180o | |
2α= |
| ⇒ α= |
| i r=7 |
| | 7 | | 7 | |
| | 180o | |
a=2r*tg |
| ⇒a=.... ≈6,7 |
| | 7 | |
bez potrzeby podano stosunek pól i do tego błędny! bo:
| | 1 | | 49 | |
P(koła)=49π i P(7−ta)= 7*P(ΔABO)=7* |
| a*r = |
| a |
| | 2 | | 2 | |
| Pk | | 2π | | 6,28 | | 4 | |
| = |
| ≈ |
| ≈0,93 ≠ |
| =0,8 |
| P7 | | a | | 6,7 | | 5 | |
25 kwi 22:51