prosze o szybką pomoc
ola: obwód podstawy walca ma długość 30picm zaś przekątna przekroju osiowego d tworzy wysokością
walca kąt 60 stopni .Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca wykonaj
odpowiedni rysunek
zad.2
pole powierzchni bocznej stożka jest 2
razy większe od pola podstawy ,a promień postawy ma długość 6cm , oblicz tangens kat
nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy oraz objętość bryły.
.
25 kwi 20:35
Janek191:

z.1
α = 60
o
2π r = 30 π / : 2π
r = 15
p = 60
h
2 = p
2 − 30
2= 60
2 − 30
2 = 3 600 − 900 = 2 700
h = 3
√3*10 = 30
√3
25 kwi 20:45
Janek191:
Krócej
2 r = 30
h = 30
√3
25 kwi 20:47