Uzasadnij
oscuro: | | a | | b | |
Uzasadnij, że jeżeli a ≠ b, a ≠ c, b ≠ c i a + b = 2c, to |
| + |
| = 2 |
| | a−c | | b−c | |
| a | | b | |
| + |
| = 1 2c = a + b |
| 2a−2c | | 2b−2c | |
Czy taki sposób rozwiązania byłby właściwy?
25 kwi 20:34
Kacper:
Bez żadnego słowa komentarza u mnie za takie coś jest 1
25 kwi 21:06
oscuro: A tak dokładniej?
25 kwi 21:09
Maniek: no a po co ci dali a ≠ b, a ≠ c, b ≠ c
25 kwi 21:12
Kacper:
Żadnego dowodu nie powinniśmy zaczynać od tezy, czyli od tego co mamy pokazać. Ale widzę, że
tego coraz mniej się uczy w szkole.
Tutaj należałoby dodać np linijkę:
Wykonujemy przekształcenia równoważne ... dowód .... Otrzymana równość dowodzi tezy.
Lub.
Ponieważ wszystkie przekształcenia były równoważne, to otrzymana równość dowodzi tezy.
25 kwi 21:15