opis
geometria analityczna: proste o równaniach
0,5x+0,5y+1=0
x+3y=−6
√2y−3x+2√2
przecinają się w punkcie?
25 kwi 20:27
geometria analityczna: A:(2,0)
B:(−2,0)
C:(0,2)
D:(0,−2)
25 kwi 20:28
Janek191:

Popraw równanie III prostej.
25 kwi 20:31
geometria analityczna: chodzi mi głównie o przekształcenie trzeciej prostej, bo z nią mam problem
25 kwi 20:31
geometria analityczna: √2y−3x+2√2=0
a da się to rozwiązać za pomocą obliczeń?
25 kwi 20:32
Janek191:
Te trzy proste nie przetną się w jednym punkcie .
25 kwi 20:35
geometria analityczna: dlaczego,a mógłbyś przekształcić tą 3 prostą?
25 kwi 20:42
Janek191:
√2 y − 3 x + 2
√2 = 0
√2 y = 3 x − 2
√2 / :
√2
y = 1,5
√2 x − 2
25 kwi 20:51
geometria analityczna: dzięki, a jak obliczyc, aby wykazać że się nie przecinają?
25 kwi 20:52
Janek191:
Jaka jest treść zadania ?
25 kwi 20:53
geometria analityczna: "proste o równaniach przecinają się w punkcie" i trzeba wskazać odpowiedź
25 kwi 21:04
Janek191:
Tam powinny być dwie proste
25 kwi 21:06
geometria analityczna: no ale w poleceniu są trzy

może trzeba obliczyć najpierw dwie pierwsze, a potem trzecią?
25 kwi 21:09
Maniek: blad w zadaniu ?
25 kwi 21:16
geometria analityczna: | | 1 | |
rozwiązałem układ równań z dwiema pierwszymi prostymi i x i y wyniosły − |
| , to polecenie |
| | 4 | |
jest chyba sprzeczne, bo nawet takich odpowiedzi nie ma
25 kwi 21:17
Janek191:
Dwie proste przecinają się w punkcie P = ( 0, − 2)
25 kwi 21:27
geometria analityczna: jak to wtedy policzyć żeby wyszło P = ( 0, − 2)
25 kwi 21:37
Janek191:

0,5 x + 0,5 y + 1 = 0 / * 2
x + y + 2 = 0
y = − x − 2 kolor czerwony
−−−−−−−−
x + 3 y = −6
3 y = − x − 6 / : 3
| | 1 | |
y = − |
| x − 2 kolor niebieski |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
więc
| | 1 | |
− x − 2 = − |
| x − 2 / * 3 |
| | 3 | |
− 3 x − 6 = − x − 6
− 3x + x = 0
− 2 x = 0
x = 0
y = − 0 − 2 = − 2
P = ( 0, − 2)
==========
25 kwi 21:44
geometria analityczna: dzięki
25 kwi 21:45
geometria analityczna: a za pomocą tabelki można też to zrobić?
25 kwi 21:46
Janek191:
Tak
25 kwi 21:46