rownanie zespolone
angus: Równanie liczb zespolonych
a ) z
4 + z
2 +1 = 0
b ) z
2− 5z + 7 + 1= 0
Pomocy
25 kwi 20:02
Janek191:
b) Dobrze przepisane ?
25 kwi 20:03
Janek191:
a)
z
4 + z
2 + 1 = 0
z
2 = t
t
2 + t + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 = − 3 = 3 i
2
√Δ =
√3 i
| | − 1 − √3 i | | − 1 + √3 i | |
t = |
| lub t = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | − 1 − √3 i | | − 1 + √3 i | |
z2 = |
| lub z2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
25 kwi 20:07
angus: UPS

zamiast 1 w b ma byc i
25 kwi 20:08
angus: a ja nie umiem tak z deltą, ja sie uczyłam jak równania normalne tylko że nie było z do 4,
tylko do 2 i wtedy ze skroconego mnozenia, no chyba ze do tego tez jest
25 kwi 20:10
angus: niewiem czy dobrze mowie, ale chodzilo mi do sprowadzenia w postac kartezjanską, czyli z=x + iy
i podstawiam : )
25 kwi 20:12
Janek191:
b) z
2 − 5 z + 7 + i = 0
Δ = 25 − 4*1*( 7 + i) = 25 − 28 − 4 i = − 3 − 4 i = ( 1 − 2 i)
2
więc
√Δ = 1 − 2 i
oraz
| | 5 − 1 + 2 i | |
z1 = |
| = 2 + i |
| | 2 | |
| | 5 + 1 − 2i | |
z2 = |
| = 3 − i |
| | 2 | |
25 kwi 20:15
angus: dziękuje , to akurat rozumię.
ale to 1 to niewiem czemu 2 = t itd ; /
25 kwi 20:20
angus: z2= t
25 kwi 20:20
Janek191:
To jest równanie dwukwadratowe − stosujemy podstawienie.
Masz teraz dwa równania stopnia 2 − musisz je rozwiązać
Zapisz prawe strony w postaci trygonometrycznej i oblicz po 2 pierwiastki st. 2
z wzoru na pierwiastek z liczby zespolonej.
25 kwi 20:23
angus: okej : )
25 kwi 20:31