matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Marta: Spośród 6 małżeństw wybieramy 4−osobową komisję. Na ile sposobów można to zrobić jeśli w komisji nie może być żadna para małżeńska? Znam rozwiązanie, ale nie mogę znaleźć powodu dla którego rozwiązanie 12*10*8*6 jest błędne, mógłby mi ktoś wytłumaczyć co się wtedy dubluje? Skoro jest 6 małżeństw to dla mnie logiczne jest, że na początku jest 12 możliwości, a potem o 2 mniej, pomocy
25 kwi 19:23
Jacek: Prawdopodobnie kolejność w jakiej znajdą się oni w tej komisji nie ma znaczenia.
25 kwi 19:27
Jacek: było, gdzieś na forum, można zrobić to tak:
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

*
*
*
*
= 240

lub tak jak Ty napisałaś, z pominięciem kolejności:
12*10*8*6 

=240
4! 
25 kwi 19:32
Marta: A tak faktycznie, zapomniałam o tej kolejności, dzięki wielkie
25 kwi 19:38
Jacek: model wygląda mniej więcej tak: (przy braku uwzględniania kolejności) Wynikiem są 4−elementowe kombinacje, zbudowane w ten sposób:

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

wybieramy na
sposobów 4 zbiory dwuelementowe (4 małżeństwa z 6)

Pierwszemu elementowi naszej 4−elementowej kombinacji (komisji) przypisujemy wartość ze zbioru dwuelementowego (jednego małżonka z jednego z wybranych małżeństw), drugiemu elementowi z

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

następnego małzeństwa, itd., stąd
*
*
*
, jest to mnożenie

niezależnych zbiorów, stąd w jego wyniku otrzymujemy liczbę kombinacji, nie wariacji. Tak to widzę.
25 kwi 19:40
Marta: Tak, wszystko się zgadza, miałam chwilowy zanik pamięci zaczęłam tak samo i nie mogłam wpaść na dalszą część rozwiązania, więc próbowałam z permutacji, teraz to się wydaje banalnie proste, dziękuję bardzo
25 kwi 19:57
Jacek: Dobrze dla Ciebie, że czujesz się w temacie swobodnie, serio emotka Dla mnie osobiście to jeden z trudniejszych.
25 kwi 20:06