tg
abc: ile wynosi liczba tg15 +
1tg15 ?
25 kwi 18:30
Maniek: abc a ile wynosi tgα+ctgα
25 kwi 18:39
Maniek: i wynik x 4
25 kwi 18:40
abc: czemu x 4?
25 kwi 18:44
abc: a nie po prostu 1
25 kwi 18:45
25 kwi 18:52
Maniek: 2+2=4
25 kwi 18:54
prosta: raczej po prostu 2
25 kwi 19:01
prosta: skąd to 2−√3 ?
25 kwi 19:02
prosta: co do końcowego wyniku 4 to fakt....tak będzie
25 kwi 19:03
Maniek: | | sin15 | | cos15 | | sin215+cos215 | | 2 | |
bo |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | cos15 | | sin15 | | sin15*cos15 | | 2*cos15*sin15 | |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =4 |
| cos30*sin15 | | cos(90−60)*sin15 | | sin30*sin15 | | sin30 | | 1/2 | |
25 kwi 19:23
Maniek: a mozesz tez tg15=tg(90−75) itd...
25 kwi 19:24