liczby
Lolcia: Proszę o pomoc


Dane sa liczby:
| | 102010+1 | | 102011+1 | |
a= |
| Oraz b= |
|
|
| | 102011−1 | | 102010−1 | |
Wykaż że liczba a jest mniejsza od liczby b.
2 gru 22:55
Eta:
Jeżeli a <b to b−a >0
czyli należy wykazać ,że ta różnica jest dodatnia:
| | (102011+1)(102011−1)−(102010+1)(102010−1) | |
b−a= |
|
|
| | (102010−1)(102011−1) | |
korzystając z różnicy kwadratów
mamy:
| | 104022−1 −( 104020−1) | |
b−a= |
| =
|
| | (102010−1)(102011−1) | |
| | 104022−104020 | |
= |
| =
|
| | (102010−1)(102011−1) | |
| | 104020(100−1) | |
= |
| =
|
| | (102010−1)(102011−1) | |
| | 99*104020 | |
= |
|
|
| | (102010−1)(102011−1) | |
mianownik jest dodatni , licznik też dodatni
więc b−a >0
co kończy dowód
zatem liczba a <b
3 gru 00:12
Eta:
Bogdan ... znasz prostszy dowód .
czekam z niecierpliwością
3 gru 00:14
Godzio:
skoro w "a" w liczniku jest mniejsza liczba podzielona przez wiekszą, a w "b" wieksza przez
mniejszą to oznacza że b jest większe

można tak uzasadnić czy nie zabardzo ?
3 gru 00:20
Eta:
Godzio
to widać "gołym "okiem , że a <b
ale trzeba to wykazać
3 gru 00:36
Godzio: 
słowne wytłumaczenie też powinno być uzanane przy takim przykładnie
3 gru 00:37
Bogdan:
Słowne uzasadnienie nie może być.
| | a | |
Jeśli a − b < 0, to a < b (tak, jak Eto pokazałaś) lub jeśli |
| < 1, to a <b. |
| | b | |
| | 104020 − 1 | |
= |
| < 1 ⇒ a < b |
| | 104022 − 1 | |
3 gru 00:54
AROB: Dobrej nocy
Eto i
Bogdanie.
3 gru 00:57
Bogdan:
Dobranoc
3 gru 00:58
Eta:
Dzięki

Zdecydowanie mniej rachunków
3 gru 01:03
Eta:
Dobranoc
Miłych snów
AROB
3 gru 01:35