prosta
Mieti23: Mam prostą y=−2x+m−3 i mam sprawdzić czy dla m<2 prosta nie przechodzi przez I ćwiartkę.
Z tego jak sobie to szkicuje to mi wychodzi że nie przechodzi przez nią, lecz poniżej jej, ale
jak mam to zapisać?
25 kwi 16:55
Mieti23: ktoś pomoże? proszę
25 kwi 18:45
Mieti23: Na prawdę nikt?
25 kwi 22:32
5-latek:

to jest dla m=2
dla m<2 b=m−3<0
mamy wiec a<0 i b<0 wiec wykres przechodzi przez 2 i 4 cwiartke
25 kwi 22:41
5-latek: Nawet i trzecia tez
25 kwi 22:42
Mieti23: Dzięki, czyli zawsze jak a i b są mniejsze od 0 wykres przechodzi przez wszystkie ćwiartki
oprócz I, tak?
25 kwi 23:05
5-latek: Tak
25 kwi 23:06
Mieti23: Ok, nie wiedziałem o takim warunku a do uzasadnienia mi się bardzo przyda

Dzięki jeszcze
raz.
25 kwi 23:07
5-latek:

A tu masz np. a>0 i b>0
np. taka funkcje y=2x+2(widzisz ze przechodzi przez 1 2 i 3 cwiartke a nie będzie przechodzić
przez 4 cwiartke
Porysuj sobie rozne sytuacje np. a>0 i b<0 (i zobacz przez które cwiasrtki wykres przechodzi
25 kwi 23:20
Mila:

prosta
k: y=−2x+m−3 i mamy sprawdzić czy dla m<2 prosta przechodzi, nie przechodzi przez I ćwiartkę.
m<2 /−3
m−3<−1
(0,m−3) punkt przecięcia osi OY przez prostą k
prosta y=−2x przechodzi przez ćwiartkę II i IV, po przesunięciu o wektor [0,m−3], gdzie m<2
prosta będzie przechodziła przez ćwiartki : II , III i IV.
26 kwi 00:17