Całka trygonometryczna
Oskar: Całka trygonometryczna
WItam, nie mam pojęcia czy dobrze obliczyłem całkę, wolfram wskazuje na inny wynik, jednakowoż
wydaje mi się że ja również mam dobrze policzona i nie wiem czy to mozliwe.
Całka to: dx/(sinx −2cosx −1)
Użyłem tradycyjnego podstawienia tj. t=x/2 po przekształceniu wyszła mi całka 2(dt/t2+2t−3)
Z rozbicia A=−1/4 B=−1/4
I końcowy wynik to
−1/4ln(tanx/2+3) + 1/4(ln(tanx/2 −1)
Moje pytanie brzmi, czy mój wynik moze byc dobry, jezeli różni się od wolframa? Bardzo proszę o
pomoc!
25 kwi 16:33
PW: Studencie, poprawność całkowania sprawdza się samemu – różniczkując wynik.
25 kwi 17:24