ciągi
smerfuś: Bardzo proszę o pomoc nie wiem jak to zrobić. Zbadaj monotoniczność ciągów:
a).an=n+2n+4
b). an=2−12−3n
c). an=2n2−1
2 gru 22:52
Godzio:
a)
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+4)−(n+2)(n+5) | |
an+1 − an= |
| − |
| = |
| =
|
| | n+5 | | n+4 | | (n+5)(n+4) | |
| n2+4n+3n+12 − ( n2+5n+2n+10) | | 12−10 | | 2 | |
| = |
| = |
| >0
|
| n2+4n+5n+20 | | n2+9+20 | | n2+9+20 | |
dla każdego n∊N ciąg jest rosnący
2 gru 22:59
Godzio:
c)
2(n+1)
2−1 − 2n +1 = 2n
2+4n +2 −2n = 2n
2 + 2n +2 >0
b zrób sam
2 gru 23:01