matematykaszkolna.pl
Probabilistyka Kejt: Prawdopodobieństwo. Wiadomość może być przekazywana pomiędzy serwerami różnymi drogami. Wysłana wiadomość może w pierwszym kroku dotrzeć do pięciu serwerów, w drugim kroku każdy z tych serwerów może ją przekazać do jednego z kolejnych pięciu serwerów oraz w trzecim kroku wiadomość może być przekazana do czterech serwerów, z tych serwerów wiadomość trafia do odbiorcy. Jak wiele możliwych ścieżek przejścia wiadomości istnieje? Jeżeli każda ścieżka jest jednakowo prawdopodobna, to jakie jest prawdopodobieństwo, że wiadomość w trzecim kroku przejdzie przez pierwszy z czterech serwerów? Ktoś mógłby podpowiedzieć jak to ruszyć? Prawdopodobieństwo to moja pięta achillesowa...
25 kwi 16:19
bezendu: A tutaj nie jest przypadkiem wzór Bayes'a ?
25 kwi 16:22
Kejt: Jest to możliwe, bo miałam to na zajęciach, ale tak czy siak nie mam pomysłu jak to zastosować.. :<
25 kwi 16:24
b.: a) Ścieżek jest 5*5*4, bo masz w każdym kroku 5,5,4 możliwości do wyboru. b) Policz, ile jest ścieżek, które w 3. kroku przechodzą przez ustalony serwer.
25 kwi 17:54
Kejt: a) O jeny, czemu na to nie wpadłam b) w takim razie to byłoby 5*5 ?
 5*5 1 
P(A) =

=

?
 5*5*4 4 
to jest zbyt proste..
25 kwi 18:00
b.: W pewnym sensie to jest jeszcze prostsze, patrzymy tylko na 3. krok i wybieramy 1 serwer z 4, co daje p−stwo 1/4.
25 kwi 18:06
Kejt: o matko.. dzięki śliczne
25 kwi 18:09
Kejt: Jeszcze jedno: W pudełku zawierającym 10 rezystorów, cztery są wybrakowane. Załóżmy, że rezystory wyjmujemy w sposób przypadkowy. Obliczyć prawdopodobieństwa następujących zdarzeń: a) wyciągnięcie kolejno dwóch rezystorów wybrakowanych; b) wyciągnięcie dwóch rezystorów, z których jeden jest dobry i jeden wybrakowany. a) zaczęłam tak: B − zdarzenie polegające na wyciągnięciu wybrakowanego rezystora po raz pierwszy
 4 
P(B) =

10 
A − po raz drugi
 3 
P(A) =

9 
i planowałam policzyć to ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
 P(A∩B) 
P(A|B) =

P(B) 
ale nie wiem jak policzyć licznik... mogę prosić o podpowiedź?
26 kwi 19:04
52: Masz do tego odpowiedzi ?
26 kwi 19:08
Kejt: Mam.
 2 
a)

15 
26 kwi 19:27
52: no mi też tyle wyszło emotka Z pewności znasz metodę drzew stochastycznych emotka Zastosuj ją emotka
26 kwi 19:30
Kejt: nie znam O.o albo nie wiem, że tak to się nazywa. Miałam tylko zwykłe drzewka.. Ok. Od początku liczyłam dobrze tylko wg mnie 3*4 to 7..
26 kwi 19:36
Kejt: Dzięki
26 kwi 19:39
52: No zwykłe drzewka emotka Spoko emotka
26 kwi 19:42