wiadomo Ze do prostej
karolka : Wiadomo ze do prostej nalezy punkt (−2,2) zas wspolczynnik kierunkowym tej prostek jest taki
sam jjak prostej y=−1/2x+2. Rownanie tej prostej jest:
Ma wyjsc x+2y+2=0

pomocy
25 kwi 16:12
Kejt:
ile wynosi wsp. kierunkowy drugiej prostej?
która niewiadoma to ten współczynnik?
f(x) = ax + b
25 kwi 16:14
karolka : −1/2
25 kwi 16:14
karolka : stojaca przy x czyli a
25 kwi 16:15
Kejt:
ok.
jeśli prosta przechodzi przez punkt (x, y), to zachodzi zależność:
f(x) = y
zatem jeśli przechodzi przez punkt (−2, 2) to:
f(−2) = 2
f(x) = ax+b => f(−2) = −2 * a + b
a*(−2) + b = 2
| | 1 | |
jak sama napisałaś, a = − |
| |
| | 2 | |
b = ?
25 kwi 16:58
karolka : No wlasnie z tyn mam problem bo napisalam sb : podstawilam z tego punktu za y 2 za x −2
2=−2*(−1/2) +b
2= 1+b /−1
1=b
25 kwi 17:33
Kejt:
25 kwi 17:38
karolka : no oki a co mam zrobic zeby wyszedl taki wynik jak powyzej
25 kwi 17:44