półprosta
kasssper: czy można powiedzieć : "półprosta ma początek i nie ma końca, lub odwrotnie−nie ma początku, a
ma koniec" ?
25 kwi 16:11
bezendu:
Półprosta domknięta jeśli ma początek, półprosta otwarta jeśli nie ma punktu początku.
25 kwi 16:13
PW: Mawiają tak, choć to głupie. Jest definicja półprostej (zawarta w pewniku o podziale prostej).
W definicji określa się, co nazywamy początkiem półprostej. I tyle. Nie ma nigdzie definicji
"braku końca".
25 kwi 16:14
kasssper: czyli jeśli powiem że ta półprosta nie ma początku za to kończy sie np. w pkt A to nie
popełniam błędu?
25 kwi 16:34
PW:
Ale w jakim wypadku masz potrzebę mówienia o "braku początku"? Możesz podac konkretne zadanie?
Powtarzam: zdefiniowany jest początek półprostej. Nie ma nigdzie definicji końca
półprostej ani braku końca.
25 kwi 16:41
kasssper:
no np. jak na tym rysunku. skoro czytamy od lewej do prawej, wiec według mnie moge powiedzieć
ze ta półprosta nie ma początku, przechodzi przez O a kończy sie w pkt. A
29 kwi 21:05
PW: Chłop swoje, baba swoje. Mam jeszcze raz powtórzyć, że nie istnieje pojęcie "koniec
półprostej"? Sam je wymyśliłeś.
Jeżeli jesteś dociekliwy − dotrzyj do aksjomatu o podziale prostej przez punkt (jest w nim
definicja półprostej o początku w A). Nigdzie nie znajdziesz definicji końca półprostej.
29 kwi 21:11
Janek191: →
Na tym rysunku jest półprosta AO.
− o początku w A przechodząca przez O.
29 kwi 21:20
Janek191:
Linia powinna być ciągła, a nie przerywana.
29 kwi 21:21
kasssper: luzuj, tak jak ja to przedstawiłem, powiedziała mi dziewczynka z 4 klasy i nie wiedziałem co
mam odpowiedzieć. jej nie powiem dotrzyj do aksjomatu. stwierdziłem że w jej rozumowaniu jest
coś ciekawego, tym bardziej, że nie ma w głowie regułki wbitej tak jak ja. ciekawy byłem czy
moze sa definicje które mówia o koncu półprostej.
29 kwi 21:22
kasssper: Janek jak dzięki, bez ciebie nikt by nie ogarnął, jesteś genialny, do konca życia zapamietam
twoje słowa
29 kwi 21:23
PW: I jeszcze sobie ironię uprawiasz. Jeszcze trochę i przestaniemy odpowiadać na twoje pytania.
Pytaj dziewczynki z czwartej klasy.
29 kwi 21:31
kasssper: na co mi odpowiedź "linia powinna być ciągła..."
Dziecko z 4 klasy mówi do mnie ta prosta kończy sie w pkt A
a ja pytam : dlaczego tak sądzisz?
ona : no bo patrze: z lewej sobie idzie i kończy sie w A
stąd było moje pytanie.
29 kwi 21:38
5-latek: A dlaczego masz nie dotrzeć do aksjomatu ?
Bo co to jej , czy Tobie to uwłacza ?
Pewnik nr 4 .
Każdy punkt O lezacy na linii prostej dzieli ja na dwie części przy czym
1. W każdej części lezy nieskończenie wiele punktów .
2. Dwa punkty należące do tej samej części wyznaczają odcinek należący całkowicie do tej części
3. Dwa punkty z których jeden należy do jednej a drugi do drugiej części wyznaczają odcinek
do którego należy punkt O .
Definicja . Polprosta nazywamy kazda z dwóch figur powstałych przez dolaczenie punktu do
części wyznaczonych przez ten punkt na prostej
Punkt podzialu nazywamy początkiem wyznaczonych przezeń polprostych
Kazda z tych dwóch polprostych nazywamy dopelniajaca do pozostałej lub przedluzeniem drugiej
Można do tego dotrzeć i się nie wymadrzac ?
29 kwi 21:42
kasssper: o widzisz takie coś jestem wstanie wytłumaczyć. "Punkt podzialu nazywamy początkiem
wyznaczonych przezeń polprostych "
29 kwi 21:48
kasssper: cytuj, prosze, w którym miejscu sie wymądrzałem.
29 kwi 21:49
5-latek: Literatura.
Witojd Janowski Geometria do klasy 1 technikum (moje wydanie jest z1970r
Było dużo wydan (niezmienionych
29 kwi 21:51