Programowanie
Klodzia: Pomoże ktoś? Program sortowania przez wstawianie w Pascalu mi nie działa.
program wsort;
var r,i,n,j:integer;
A:array[1..1000] of integer;
begin
readln(n);
for j:=1 to n do
read ( A[j]);
for j:=2 to n do
begin
r:=A[j];
i:=j−1;
while(A[j]>r) and (i>0) do
begin
A[i+1]:=A[i];
i:=i−1;
end;
A[i+1]:=r;
end;
for j:=1 to n do
write(A[j],' ');
readln(A[j]);
end.
25 kwi 16:03
Mateusz: częśc sortującą masz troche zle:
o to procedura sortująca:
procedure
for j := N − 1 downto 1 do
begin
r := A[j];
i := j + 1;
while (i <= N) and (x > A[i]) do
begin
A[i − 1] := A[i];
inc(i);
end;
A[i − 1] := x;
end;
end;
25 kwi 20:43
Mateusz: zapomnialem dodac nazwy procedury i jeszcze jednego begin'a
25 kwi 20:44
Klodzia: Ja robiłam na podstawie algorytmu więc takie kwestie powinny być dobrze. Problem pewnie leży w
przepisaniu do programu
26 kwi 15:49