pilne
alarei: Siemka mam kilka zadań jednego typu do zrobienia a zupełnei nie wiem jak się za nie zabrać,
podaje jedno z nich:
Dla jakich wartości parametru m wykres funkcji f(x)=|x|+m ma co najmniej jeden punkt wspólny z
prostokątem o wierzchołkach w punktach (0,1), (−2,1), (−2,−3), (0, −3)?
Z góry dzięki za pomoc.
25 kwi 15:48
renia: Narysuj ten prostokat w ukladzie wspolrzednych. Narysuj takze wykres funkcji y=|x|. W
zaleznosci od m bedzie sie ta funcja poruszala w dol i w gore. Musisz znalezc takie m aby
funcja byla styczna do prostokata lub prechodzila przez niego
25 kwi 16:58
pigor: ..., np. tak : rysujesz sobie dany prostokąt na płaszczyźnie
z prostokątnym układem osi xOy ; dalej zapewne potrafisz także
narysować wykres f(x)=y=|x|, no to wtedy widzisz, że wykres ten
będzie spełniał warunki zadania, jeśli
m=1 czyli ma ostrze w
(0,1)
i dalej, przesuwając go do dołu musisz zatrzymać to ostrze w takim
punkcie (0,m) osi Oy, że jeszcze punkt (−2,−3) jako ostatni wspólny
danego prostokąta i wykresu będzie spełniać równanie
f(−2)= −3 ⇔ |−2|+m= −3 ⇔ 2+m= −2 ⇔
m= −5, a więc masz
odp.
−5 ≤ m ≤1 ⇔
m∊<−5;1> − szukany
zbiór wartości m . ...
25 kwi 17:25
alarei: Dzięki wielkie, wam obojgu pigor i renia. A da się te ⇔ jakoś prościej napisać? Bo w szkole
tego praktycznie nie używamy to tym bardziej się zdziwi nauczyciel że ja taki niemądry używam
xD
25 kwi 19:30
alarei: Dobra doszedłem jakoś do tego, jeszcze raz dzięki Wam, a szczególnie pigorowi za te równania −
bardzo pomogły
25 kwi 20:49