wartosc bezwzgledna
matmat: jeśli |x − 6| ≤ 2 oraz |8 − y| ≤ 3 to największa wartość wyrażenia |x− y| jest równa?odp. 7
25 kwi 15:46
ICSP: |x − y| = |x − 6 + 8 − y − 2| ≤ |x − 6| + |8 − y| + | −2 | = |x − 6| + |8 − y| + 2 ≤ 2 + 3 + 2
= 7
25 kwi 15:51
matmat: jak to zrobiłeś?
dlaczego tak |x − 6 + 8 − y − 2| ≤ |x − 6| + |8 − y| + | −2 |?
25 kwi 15:57
ICSP: |a + b| ≤ |a| + |b| jest powszechnie znaną własnością wartości bezwzględnej. Reszta to
pogrupowanie do znanych oszacowań : |x − 6| ≤ 2 oraz |8 − y| ≤ 3
25 kwi 15:58