naszkicuj wykres
Ewelina: Naszkicuj wykres funkcji f . Podaj współrzędne punktów przecięcia z osiami układu współrzędnych
. Określ monotoniczność funkcji f .
a)f(x)=8*2x−4
b)f(x)=9*31−x+2
c)f(x)=1/3(3−x−9)
25 kwi 15:06
25 kwi 15:15
Ewelina: i co dalej
25 kwi 15:17
Janek191:

Np. a)
| | 4 | | 1 | |
f(x) = 8*2x − 4 = 0 ⇔ 8*2x = 4 ⇔ 2x = |
| ⇔ 2x = |
| ⇔ 2x = 2−1 ⇔ |
| | 8 | | 2 | |
⇔ x = − 1
A = ( − 1, 0) − punkt przecięcia osi OX
f(0) = 8*2
0 − 4 = 8*1 − 4 = 8 − 4 = 4
B = ( 0, 4) − punkt przecięcia z osią OY
f jest rosnąca, bo 2 > 1
25 kwi 15:19
Ewelina: a jak b i c
25 kwi 15:35
prosta:
b) f(x)=3
2+1−x+2
f(x)=3
−x+3+2
funkcja malejąca
zbiór wartości: (2,+
∞) −−−> nie ma miejsc zerowych
f(0)=29
B=(0,29) −−−> punkt na osi OY
25 kwi 15:41
25 kwi 15:43
Ewelina: Nie wiem jak ty to rozpisałeś
25 kwi 15:44
ewelina: Janek pomożesz mi ?
25 kwi 15:59