funkcje - pomóżcie
xenia: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:
| | x+5 | |
Narysuj wykres funkcji danej wzorem f(x)= |
| i na podstawie otrzymanego wykresu odczytaj
|
| | x | |
monotoniczność funkcji. Coś opornie mi te funkcje idą.
2 gru 22:47
xenia: Bardzo proszę o pomoc
2 gru 22:59
Marek: | x+5 | | 5 | |
| = |
| + 1 czyli przesuniecie funkcji piec przez x o 1 jednostke do gory, |
| x | | x | |
funkcja ta maleje w przedziale od minus nieskonczonosci do zera oraz maleje w przedziale od
zera do nieskonczonosci.Pod x podstawiasz kilka liczb i laczysz tak zaznaczone punkty rysujac
wykres.Trzeba pamietac ze wykres nie dotknie osi X ani poziomej linii o rownaniu Y= 1
3 gru 00:07
xenia: Bardzo dziękuję za pomoc.
3 gru 09:13