wyznaczyc granice funkcji
krzysiek: Lim x−>0 √sin3x/x + 6. Moze ktos to rozwiazac? Bylbym wdzieczny.
25 kwi 14:20
ICSP: 3
25 kwi 14:21
krzysiek: Pomoze ktos?
25 kwi 14:35
bezendu:
Przecież masz wynik ?
25 kwi 14:35
krzysiek: A mozesz napisac jak? Bardziwj zalezy mi na aposobie
25 kwi 14:36
Przemysław: Może spróbuj sin3x/x z D'Hospitala i podstaw. Tak ja bym próbował.
25 kwi 14:38
Janek191:
| | sin 3x | | sin3x | |
Pod pierwiastkiem jest |
| + 6 czy |
| ? |
| | x | | x + 6 | |
25 kwi 14:38
Przemysław: W sensie podstaw to 0 za x.
25 kwi 14:39
krzysiek: Janek to pierwsze wiec moze ktos napisac rozwiazanie?
25 kwi 14:43
krzysiek: Janek to pierwsze wiec moze ktos napisac rozwiazanie?
25 kwi 14:43
krzysiek: Prosze to dla mnie bardzo wazne
25 kwi 14:52
Janek191:
| | sin 3x | | sin 3x | |
lim |
| = lim |
| *3 = 1*3 = 3 |
| | x | | 3x | |
x→ 0 x → 0
25 kwi 14:58
Janek191:
| | sin 3x | |
lim √( |
| + 6) = √ 3 + 6 = √9 = 3 |
| | x | |
x→0
25 kwi 14:59
krzysiek: Dobry ptrzyjlad zrobiles?
25 kwi 15:03
Janek191:
| | sin 3x | |
Dobry − najpierw obliczyłem granicę funkcji f(x) = |
| |
| | x | |
a potem podanej funkcji.
25 kwi 15:23