Dla jakich argumentów
Ewelina: Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartość większą od 1?
a)f(x)=23x−7
b)f(x)=0.25*42x−3
c)f(x)=(1−2x)(1+2x+2)
25 kwi 14:05
lupa: dla 23x 7 > 1
0,25*42x 3 > 1
(1−2x)(1+2x+2) > 1
25 kwi 14:12
Ewelina: I co dalej ? nie rozumiem tego
25 kwi 14:17
Janek191:
a) f(x) > 1 ⇔ 23x − 7 > 1 ⇔ 23x > 8 ⇔ 23x > 23 ⇔ 3 x > 3 ⇔ x > 1
25 kwi 14:36
lupa: nie musisz rozumieć tylko liczyć
25 kwi 14:41
Ewelina:
25 kwi 14:45
Ewelina: A jak b i c
25 kwi 15:01
Janek191:
b) f(x) > 1 ⇔ 0,25*42x − 3 > 1 ⇔ 0,25*42x > 4 ⇔ 42x > 16 ⇔
⇔ 42x > 42 ⇔ 2 x > 2 ⇔ x > 1
25 kwi 15:04
Ewelina: A c
25 kwi 15:11
Janek191:
c)
f(x) = ( 1 − 2
x)*( 1 + 2
x + 2) = 1 + 2
x+2 − 2
x − 2
x*2
x+2 =
= 1 + 2
2*2
x − 2
x − 2
2x + 2 = 1 + 4*2
x − 2
x − 4*2
2x = 1 +3*2
x − 4*(2
x)
2=
= − 4*(2
x)
2 + 3*2
x + 1 > 1 ⇔ − 4*(2
x)
2 + 3*2
x > 0 ⇔ 2
x*( 3 − 4*2
x) > 0 ⇔
| | 3 | |
⇔ 3 − 4*2x > 0 ⇔ 3 > 4*2x ⇔ |
| > 2x ⇔ x < − 1 |
| | 4 | |
bo
2
x > 0 dla x ∊ℛ
25 kwi 15:12
Ewelina:
25 kwi 15:13
Ewelina: Bardzo dziękuje

strasznie mi pomogłeś
25 kwi 15:14
lupa: straszne to jest twoje lenistwo
26 kwi 07:49
Ewelina: No no twoje też
26 kwi 08:59
lupa: co ci się popiepszyło złociutka

ja się nie leniłam za młodu a teraz pomagam tylko zdolnym a nie leniwym osobnikom i w dodatku
inteligentnym, bo mądrej głowie dość dwie słowie

jakbyś nie zrozumiała, to podam to w prostszej wersji dla IQ25 :
niektórym wystarczy tylko podpowiedź a resztę sami już potrafią rozwiązać i wtedy wychodzi im
to na zdrowie a nie czekają tylko aż taki Janek czy jacuś napisze im wszystko od A do Z, wtedy
są happy bo i tak z tego nic nie kumają ale mogą przepisać te wszystkie krzaczki, wężyki i
wykładniki do zeszyciku i mieć to z głowy
znowu wpadłam w meandry dygresji, których pewnie i tak nie zrozumiesz
no cóż, nie ma się kim przejmować..
28 kwi 09:55