Rozwiąż równanie
Ewelina: Rozwiąż równani :
a)9x2+6=274x−2
b)(0,4)3−x*(2,5)x=0,16
d)9x+1+32x+4=7290
25 kwi 13:59
Ewelina: Pomocy ...
25 kwi 14:17
lupa: 9 = 3
2, 27 = 3
3
a potem 2x
2 + 12 = 12x − 6 to już chyba umiesz ?
25 kwi 14:23
lupa: x = 3
25 kwi 14:24
Ewelina: Rozwiąż równani :
a)9x2+6=274x−2
b)(0,4)3−x*(2,5)x=0,16
d)9x+1+32x+4=7290
25 kwi 14:24
lupa: gdybyś nie ukrywała się pod podwójnym/potrójnym...nickiem, to bym ci dalej pomogłą a tak to
dalej pisz ...geniusiu vel alabstrowy pierogu
25 kwi 14:27
bezendu:
3
2(x2+6)=3
3(4x−2)
2x
2+12=12x−6
Dalej mi się nie chcę
25 kwi 14:28
lupa: tylko kopiuj=wklej potrafisz


nie gadam z automatycznymi Ewelinami
25 kwi 14:28
lupa: nikomu sie już nie chce , nie zakumałą nawet poczatku...
25 kwi 14:29
Janek191:
9x + 1 + 3 2 x + 4 = 7 290
9x+1 + 32*( x + 2) = 7 290
9*9x + 9x*92 = 7 290
9*9x + 81*9x = 7 290
90*9x = 7 290 / : 90
9x = 81 = 92
x = 2
====
25 kwi 14:33
Ewelina: Tak tylko to potrafie
25 kwi 14:34
Ewelina: Dziękuje Janek
25 kwi 14:34
Ewelina: A jak zrobić b .
25 kwi 14:37
lupa: tak samo
25 kwi 14:41
Ewelina: Nie cb się pytam tylko Janka
25 kwi 14:46
Ewelina: W podpunkcie a to trzeba delte policzyć
25 kwi 14:50
Janek191:
(0,4)
3 − x*2,5
x = 0,16
| | 5 | |
( |
| ) x − 3* 2,5x = 0,16 |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
( |
| }x −3*( |
| )x = 0,16 |
| | 2 | | 2 | |
| 8 | | 5 | | 4 | | 125 | |
| *( |
| )3x = |
| / * |
| |
| 125 | | 2 | | 25 | | 8 | |
3 x = 1
=========
25 kwi 14:50
Ewelina: Dziękuję
25 kwi 14:51
Janek191:
9x2 + 6 = 274 x − 2
( 32)x2 + 6 = (33) 4 x − 2
32*(x2 + 6) = 33*( 4 x − 2)
32 x2 + 12 = 312 x − 6
2 x2 + 12 = 12 x − 6
2 x2 − 12 x + 18 = 0 / : 2
x2 − 6 x + 9 = 0
( x − 3)2 = 0
x = 3
====
25 kwi 14:54
Ewelina: Ahaaa

dzięki
25 kwi 14:55