matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Serum:
Wyznacz największą wartość funkcji f(x) = 8sinx + 8cosx
π
π
π
obliczyłem, że f(x) = 8( sinx + sin(
−x} ) = 8 (2sin
cos(x−
) − suma
2
4
4
sinusów... i dalej nie wiem co zrobić.
π
cos(x−
) = cos(45
o
− x)
4
25 kwi 13:38
Kacper:
π
sinx+cosx=
√
2
sin(x+
)
4
25 kwi 13:55
Serum:
π
f(x) = 8
√
2
cos(
−x), czyli maxymalna wartość to ta podana przed cosinusem, czyli 8
√
2
4
?
25 kwi 14:43
Kacper:
Tak.
25 kwi 14:49