Trygonometria
Przemysław: Zadanie ze zdaje się 47. olimpiady matematycznej
Wyznaczyc wszystkie liczby całkowite n, dla których równanie 2 sin(nx) = tg(x) + ctg(x) ma
rozwiazania w liczbach rzeczywistych x.
Doszedłem do czegoś takiego:
sin(nx)sin(2x)=1
Ale to chyba niewiele daje, no i nie mam pomysłu na postęp...
Byłbym wdzięczny za podpowiedź
25 kwi 13:20
Przemysław: .
25 kwi 13:43
PW: uuuu ... mamy podpowiadać do zadań olimpijskich? To już przestanie być forum dla uczniów szkół
średnich i gimnazjów.
25 kwi 13:44
Przemysław: Oj przecież są tu też zadania ze studiów
25 kwi 13:47
Kacper:
Kurcze, czy to zadanie jest takie łatwe jak myślę?
25 kwi 14:02
Przemysław: Pisz, pisz, może się nauczę powoli
25 kwi 14:05
PW: Nie mam wielkiego doświadczenia z zadaniami olimpijskimi, ale myślę, że większość nauczycieli i
studentów nie jest w stanie ich rozwiązać. Często nawet poprawnie zrozumieć ich treść.
Olimpijczycy i ich opiekunowie to parę osób w Polsce, i nie dlatego że pozostałym się nie
chce.
25 kwi 14:06
Przemysław: No nic, trzeba się starać

Są tu zdaje się ludzie z olimpiad, to może ktoś podpowie
25 kwi 14:07
Czy jest jakiś geniusz:
Natomiast −2 ≤ 2sin(nx) ≤ 2
Stąd po rozwiązaniu nierówności:
tg(x)+ctg(x)≥2 V tg(x) + ctg(x)≤2
25 kwi 14:16
PW: Nawiasem mówiąc, Kacper ma rację − jest to łatwe zadanie. Wystarczy pomyśleć o sumie
tgx + ctgx,
prawda, Panie Kolego?
25 kwi 14:18
PW: O, geniusz wpadł na ten pomysł, ale realizacja nie bardzo.
25 kwi 14:20
Przemysław: Kurczę

Jak wiecie jak to napiszcie, proszę

Nie ogarniam, za gupji jestem jeszcze na to...
25 kwi 14:29
Przemysław: Czyli wszędzie tam gdzie −2≤ctgx+tgx≤2?
Tylko jak się to ma do n?
25 kwi 14:34
Kacper:
Tak
PW wystarczy zauważyć zbiór wartości funkcji f(x)=tgx+ctgx
25 kwi 14:36
Kacper:
I oczywiście zgadzam się z
PW co do zadań olimpijskich

Studia, to takie LO, gdzie jest inna teoria i na jej podstawie robi się zadania

Natomiast olimpiady, to inna bajka.
25 kwi 14:39
PW: No, ale chyba mam rację, że mało który uczeń jest w stanie samodzielnie to zauważyć i wyciągnąć
poprawny wniosek o lewej stronie równania. Masz takich zdolnych uczniów? Bo u nas to po prostu
rutyna, takie rzeczy "się widzi".
25 kwi 14:42
Przemysław: Przepraszam, że jeszcze dopytuję, ale skoro (ctgx+tgx) ∊ (−∞;−2>∪<2;+∞) to znaczy, że równość
zajdzie tylko dla
sin(nx)=1 ⋀ ctgx+tgx=2
lub
sin(nx)=−1 ⋀ ctgx+tgx=−2
Tak? Czy coś mieszam?
25 kwi 15:01
PW: Tak. Mówiąc prościej tg x musi być równy 1 albo −1, stąd wynika jakie iksy mogłyby być
rozwiązaniami. A czy będą − to zależy od n.
25 kwi 15:21
Przemysław: Czyli przykładowo wyliczyłem dla warunku z sumą ctgx+tgx=2
mam jakieś x1, x2
i dla warunku z sin(nx)=1
mam x3 zależne od n
i teraz przyrównać x3 do x1 i do x2 i mam n?
25 kwi 15:23
Kacper:
To jedno z niewielu zadań olimpijskich, które wiedziałem jak rozwiązać
25 kwi 15:28
Przemysław: Dobra, dzięki
25 kwi 15:31
PW: Ja też
Przemysławie, jest tylko jedna możliwość: żeby
| | 1 | |
tgx + ctgx = tgx + |
| = 2, |
| | tgx | |
musi być tgx = 1 (automatycznie ctgx też jest równy 1).
25 kwi 15:32
Przemysław: Hmm... A jakbym wziął:
k∊C
| | cosx | | sinx | | cos2x+sin2x | | 1 | |
ctgx+tgx= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
| | π | |
sinx≠0, cosx≠0 ⇒ x≠kπ, x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
2sin2x=2
sin2x=1
| | π | | 11π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| |
| | 6 | | 12 | |
To nie wiem, co jest nie tak
25 kwi 15:40
Przemysław: | | 11π | |
Oczywiście tam miało być x= |
| +kπ |
| | 24 | |
25 kwi 15:46
PW: Przede wszystkim
Ale nie wiadomo po co się tym zajmujesz "na drugą modłę". Już wiemy − jeżeli chcemy marzyć o
rozwiązaniach, to musi być
czyli tgx =1 , to znaczy x =45° + k·180°, k∊C.
Teraz myślimy − jakie musi być n, żeby
sin(n·(45° + k·180)) = 1.
25 kwi 15:52
Przemysław: Jeżeli tgx=1 to:
Jeżeli sin(nx)=1 to:
z obu warunków:
2+8k=n+4kn
n=2
Czy tak?
25 kwi 16:00
Przemysław: Btw. bardzo dziękuję, że mi Pan pomaga
25 kwi 16:00
PW: Wydaje mi się, że popełniasz częsty błąd − każdą serię rozwiązań oznacza się na zasadzie " +
kπ", podczas gdy przebiegają one niezależnie od siebie − jeżeli w jednej serii jest kπ,
to w innej mπ.
Drugi błąd to wzięcie po lewej stronie jakiegoś "x" i liczenie sinnx =1. To już nie jest
| | π | |
"jakieś x", to musi być |
| +mπ (po prawej stronie takie musi być, więc i po lewej − |
| | 4 | |
po obu stronach równania jest ta sama "x"). Patrz 15:52.
25 kwi 16:11
Przemysław: Z tym k i m to faktycznie, dziękuję.
A co do drugiego błędu:
a jeżeli policzę najpierw to "jakieś x" a potem przyrównam do tego jakie
ono musi być to nie wyjdzie na jedno? W sensie, że ograniczę te rozwiązania przy użyciu
drugiego warunku?
25 kwi 16:15
PW: Pytanie brzmi "Jakie wielokrotności liczb postaci
mają sinus równy 1",
a nie "Jakie są liczby x, których wielokrotności mają sinus równy 1".
25 kwi 16:23
Przemysław: To może jakoś tak:
sin(n·(45° + k·180)) = 1
| | π | | π | |
sin(n·( |
| + k·2π)) = sin( |
| +2kπ) |
| | 4 | | 2 | |
n·(
π4 + k·2π)=
π2+2kπ
Jak robię jakieś durnoty to przepraszam
25 kwi 16:31
Przemysław: Chyba, że znowu ten sam błąd z k zrobiłem...
25 kwi 16:33
Maniek: +
25 kwi 16:39
Przemysław: Jeżeli tak to wtedy:
sin(n·(45° + k·180)) = 1
| | π | | π | |
sin(n·( |
| + k·2π)) = sin( |
| +2mπ) |
| | 4 | | 2 | |
n·(
π4 + k·2π)=
π2+2mπ
25 kwi 16:43
Przemysław: Oczywiście błąd.... przepraszam:
sin(n·(45° + k·180)) = 1
| | π | | π | |
sin(n·( |
| + k·2π)) = sin( |
| +2mπ) |
| | 4 | | 2 | |
n·(
π4 + k·2π)=
π2+2mπ
Nie wiem co jeszcze jest źle
25 kwi 16:52
25 kwi 16:55
Maniek: sorki
25 kwi 16:55
25 kwi 16:56
Przemysław: O wow....
sin(n·(45° + k·180)) = 1
| | π | | π | |
sin(n·( |
| + k·π)) = sin( |
| +2mπ) |
| | 4 | | 2 | |
n·(
π4 + k·π)=
π2+2mπ
25 kwi 16:58
Przemysław: "O wow" w sensie, że taki błąd.
25 kwi 17:00
PW: Dla konkretnej ustalonej k szukamy rozwiązania równania
Ta jedynka po prawej stronie jest wartością sinusa dla
| | π | |
każdej liczby postaci |
| + 2mπ. |
| | 2 | |
Trzeba "zgrać ze sobą" n, k i m, inaczej będzie tak jak wyliczyłeś − czyli tylko dla n = 2.
25 kwi 17:02
Przemysław: Nie bardzo rozumiem

Czemu 16:58 jest źle? Powinienem jeszcze uzaleznic m od k?
25 kwi 17:05
PW: Już wiesz jak rozwiązać − odpowiedzieć dla jakich m i k ułamek jest liczbą całkowitą. Moja
odpowiedź nie dotyczyła ostatniego wpisu (zajmuję się kilkoma rzeczami jednocześnie, nie
odświeżyłem w porę).
A jednak olimpijskie ...
25 kwi 17:10
Przemysław: Aha! dziękuję bardzo wszystkim, którzy mi tu pomogli

Ale te zadanka fajne

Tyyyyyle jeszcze nauki...
25 kwi 17:12