rownanie
renia: Rozwiaz rownanie √3sin2x+3cos2x=0 xd
25 kwi 13:15
ICSP: Gdy cos2x = 0 to równanie jest sprzeczne. Dla pozostałych x dzielimy stronami przez cos2x.
25 kwi 13:16
ICSP: xd
25 kwi 13:17
renia: Dzieki
25 kwi 13:40
renia: xd
25 kwi 13:40
neli: a mógłby ktoś to jaśniej rozpisać. czemu cos2x=0 jest sprzeczne ?
25 kwi 13:46
ICSP: Rozwiąż równanie cos2x = 0 i sprawdź jakie wartości przyjmuje w tych punktach sin2x.
25 kwi 13:54
neli: sinus przyjmuje 1 lub −1, tak ?
25 kwi 14:02
ICSP: i dostajesz albo równanie √3 = 0 albo równanie −√3 = 0. Oba te równania są sprzeczne.
25 kwi 14:04
neli: jej nadal nie rozumiem. ja narysowałam na wykresie i stąd oczytałam ,ze 1 i −1. czy możesz
rozpisać pisemnie jak powinna wyglądać odpowiedz do tego zadania?
25 kwi 14:10
ICSP: Wystarczy zapamiętać: Gdy cosx = 0 to sinx = ± 1 (dostajemy to wprost z jedynki
trygonometrycznej). Czyli równanie √3sin2x + 3cos2x = 0 gdy cos2x = 0 jest równaniem
sprzecznym. Dalej dzielisz przez cos2x ≠ 0 (więc podzielenie ma sens)
25 kwi 14:14
neli: alee jeśli podziele sin2x przec cos2x to mi tg2x wyjdzie
25 kwi 14:27
ICSP: Zamieniłaś równanie z dwiema funkcjami trygonometrycznymi : sin2x oraz cos2x
na równanie z jedną funkcją trygonometryczną : tg2x.
Które to równanie można już łatwo rozwiązać.
25 kwi 14:31
PW: ICSP, na własnej skórze przekonujesz się jaka ciężka jest dola nauczyciela.
25 kwi 14:37