:((
W zapisie pomijam strzałki oznaczające wektor (zamiast a→ piszę a)
a + b = x
a + y = b
−−−−−−−−−−
a + b = x
a − b = y stronami dodaję
−−−−−−−−−−−
2a = x − y ⇒ a = (x − y)/2
b = x − a = x − (x − y)/2 = (x + y)/2
czyli
| 1 | 1 | |||
AB = | *(AC − BD) , AD = | *(AC + BD) | ||
| 2 | 2 |
I część
| 2 | ||
CE || BA , CE = BE , OA = 3*CB , OE = | OA | |
| 3 |
| 2 | ||
OA = OB + | OA − OC | |
| 3 |
| 1 | |
OA = OB − OC | |
| 3 |
| 2 | 2 | |||
OC + BA = | OA ⇒ BA = | OA − OC | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
OB = OA − BA = OA − | OA + OC | |
| 3 |
| 1 | ||
OB = | OA + OC | |
| 3 |