Ile wynosi szerokość pasa ...
Rio: Ile wynosi szerokość pasa zawartego miedzy prostymi o równaniach 3x+y−2=0 i 3x+y+5=0
Zatem mamy:
y=−3x−5
y=−3x+2
współczynniki a tych prostych są takie same zatem proste są równoległe. czyli szerokość
wyniesie 7?
25 kwi 12:38
ledzeppelin20: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do obu prostych, po czym zrób dwa układy równań, pierwszy
układ równań z prostą prostopadłą i pierwszą , drugi z prostą prostopadłą i drugą , po czym
wyznaczysz dwa punkty przecięcia się prostej prostopadłej z dwiema prostymi, a na samym końcu
podłożysz te dwa punkty do wzoru na odległość między dwoma punktami i będziesz miał szerokość.
25 kwi 12:41
Rio: a nie da się jakoś prościej? w końcu to zadanie zamknięte za jeden punkt...
25 kwi 12:48
Janek191:
Jest wzór na odległość prostych równoległych
25 kwi 12:49
25 kwi 12:50
Janek191:
l1 : 3 x + y + 5 = 0
l2 : 3 x + y − 2 = 0
A = 3 B = 1 C1 = 5 C2 = − 2
25 kwi 12:52
Kacper:
Niech pomyślę

k: y=−3x−5
l: y=−3x+2
| | 7 | | 7 | | 7√10 | |
d(k,l)= |
| = |
| = |
| |
| | √1+32 | | √10 | | 10 | |
25 kwi 12:53
Rio: Podstawiłem i wyszło 7. Dzięki
25 kwi 12:56
Rio: a nie jednak źle...
25 kwi 12:56
Rio: dzięki kacper
25 kwi 12:57