Kombinatoryka trudne
5-latek: Zadanie z kombinatoryki
a) Wyrazenie a1a2+a1a3+...a1an+a2a3+a2a4+...+a2an+.... +an−1an
oznacza sume iloczynow wszystkich możliwych par które można utworzyć z liczb a1,a2,a3
,....a{n−1},an
Ile skladnikow ma ta suma ? Wypisz te sume dla n=3 ,n=4
b) Rozwiaz analogiczne zadanie dla wszystkich możliwych trojek utworzonych z tych liczb
c) Udowodnij wzor na kwadrat sumy n liczb
(a1+a2+a3+...... +an−1+an)2=
a21+a22+a23+....+a2n−1+a2n+2(a1a2+a1a3+.....a1an+a2a3++
.....a2an+.....+an−1an)
Suma dla n=3
będzie a1a2+a1a3+a2a3−−−3 składniki
suma dla n=4
a1a2+a1a3+a1a4+a2a2+a2a4+a3a4 −−−− 6 skadnikow
25 kwi 12:25
5-latek: według mnie ilość skladnikow nie będzie V2n gdyż w tej sumie nie ma a2a1 tylk jest od
razu a2a3
25 kwi 13:11
5-latek: Wypiszmy to np. dla n=5
a
1a
2+a
1a
3+a
1a
4+a
1a
5+a
2a
3+a
2a
4+a
2a
5+a
3a
4+a
3a
5+a
4a
5−−−−−10 skladnikow
n=6
a
1a
2+a
1a
3+a
1a
4+a
1a
5+a
1a
6
+a
2a
3+a
2a
4+a
2a
5+a
2a
6+a
3a
4+a
3a
5+a
3a
6+a
4a
5+a
4a
6 +a
5a
6 −−−−15 skaldnikow
Obliczny np. dla n=6 k=2
Wiec dlaczego nie stosujemy tutaj wzoru na wariacje bez powtorzen ?
25 kwi 13:28
5-latek: b) a1a2a3+ a1a4a5+a1a6a7 +a1 (dalej nie wiem
25 kwi 14:01
5-latek: Wreacajac jeszcze do a ) to ta suma na C2n skladnikow
25 kwi 18:05
prosta:
| | | |
a) stosujemy wzory na kombinację | |
| | |
nie jest istotna kolejność ( jest to suma iloczynów par a
ia
j takich, że i<j )
25 kwi 18:10
prosta:
| | | |
b) suma iloczynów wszystkich trójek( nieuporządkowanych) ma | składników |
| | |
25 kwi 18:12
5-latek: dzięki

A pomoz mi jeszcze rozpisać to b
Myslalem ze pojdzie mi latwiej ale .....
25 kwi 18:13
prosta:
c) ten wzór może indukcją względem n
25 kwi 18:14
prosta:
b)
| | | |
dla n=3 : mamy | =1 składnik : a1a2a3 |
| | |
| | | |
dla n=4 mamy | =4 składniki: a1a2a3+a1a2a4+a1a3a4+a2a3a4 |
| | |
| | | |
dla n=5 mamy | =10 składników |
| | |
25 kwi 18:19
5-latek: Natomiast co do c) znalazłem w książce taki wzor
Twierdzenie :
Wielomian x1+x2+x3+....+xm podniesiony do potęgi n(n − liczba naturalna ) wyraza się tzw .
wzorem wielominowym Newtona
(x1+x2+x3+...xm)n=n!∑U{x1p1*x2p2
*x3p3.......xmpm}{p1!*p2!*p3!*.....pm!}
To jest ułamek tylko nie chce się dobrze zapisac
25 kwi 18:22
5-latek: Bardziej mi chodzilo o rozpisanie tego tego jak w podpunkcie a)
25 kwi 18:26
prosta:
a1a2a3+a1a2a4+a1a2a5+a1a3a4+a1a3a5+a1a4a5
a2a3a4+a2a3a5+a2a4a5+a3a4a5
25 kwi 18:28
5-latek: No bo tak
a1a2a3+a1a2a4+a1a3a4+......+ a1 i co żeby zakonczyc a1
25 kwi 18:30
prosta: podobnie jak w a:
a1a2a3+a1a2a4+......an−2an−1an
25 kwi 18:31
prosta: a1an−1an
25 kwi 18:36
prosta: ostatni składnik z a1 to a1an−1an
25 kwi 18:37
5-latek: Wlasnie o to mi chodzilo
25 kwi 18:38
5-latek: dziekuje Ci bardzo teraz za pomoc .
Nuiestety znowu się zle poczułem i muszse odejść od komputera
25 kwi 18:41
5-latek: Jeszcze z tym podpunktem c jaby ktoś pomogl
25 kwi 22:16
5-latek: Powiem szczerze ze z indukcji tego nie potrafie
25 kwi 22:24
5-latek: Z tego wzoru z godz 18:22
| | a21 | | a22 | | a23 | | a2n−1 | | a2n | |
mialbym tak 2!( |
| + |
| + |
| +....+ |
| + |
| ale |
| | 2! | | 2! | | 2! | | 2! | | 2! | |
dalej
25 kwi 23:48
5-latek: Kolego blad weź sobie melise na uspokojenie
25 kwi 23:50
Metis: Dobry wieczór
5−latku
Zobacz, nawet przedszkole odwiedza to forum
25 kwi 23:56
Mila:
(a1+a2+a3+a4+...an)2=
=(a1+a2+a3+a4+...an)*(a1+a2+a3+a4+...an)=
=a1*(a1+a2+a3+a4+...an)+a2*(a1+a2+a3+a4+...an)+... +an*(a1+a2+a3+a4+...an)=
=a12+a22+a32+...an2+2a1*a2+2a1*a3+...+2a(n−1)*an
Przykład.
(a+b+c+d)2=a2+b2+c2+d2+2ab+2ac+2ad+2bc+2bd+2cd
25 kwi 23:58
Mila:
Zdrowiej, co to znowu grypa?
25 kwi 23:58
5-latek: Czesc
Metis 
Chlopak chyba ma jakies kompleksy i postanowil je wyrzucić tutaj
25 kwi 23:58
5-latek: Nie
Milu 
Cukier mi ostatnio skacze (nawet do 300
26 kwi 00:00
Mila:
Dietka i nie stresuj się.
26 kwi 00:01
zyd: bez komentarza ....
26 kwi 00:02
5-latek: A po pracy nieraz mam 50−60
26 kwi 00:03
5-latek: Było to zadanie oznaczone jak trudne i ja doszukiwałem się innych problemów.
Dziekuje CI bardzo
26 kwi 00:10
Mila:
Dobranoc

Bądź bardziej kwaśny niż słodki.
26 kwi 00:19
5-latek: Dobranoc
Milu 
Slodkich snow
ja naprawdę mało co jem slodkosci
26 kwi 00:21