Oblicz przy pomocy skali
zz:

Pole trójkąta CDE = pole trapezu ABDE
Podaj dokładny wynik ilorazu b/a
25 kwi 12:22
zz: odpowiedź: b/a = √2 − 1
25 kwi 12:24
===:
znasz więc skalę podobieństwa trójkątów ... to w czym problem? −
25 kwi 12:25
zz: Problem w tym, że nie wiem jak to obliczyć
25 kwi 12:42
===:
P
ΔABC=2P
ΔCDE
| | |AC| | | b+a | | b | |
Oczywiste więc że |
| =√2 czyli |
| =√2 ⇒ |
| +1=√2 |
| | |CE| | | a | | a | |
25 kwi 12:51
zz: Skąd wiadomo, że |AC| / |CE| = √2 ?
25 kwi 12:58
zz: Mógłby ktoś wyjaśnić, skąd się wziął √2?
27 kwi 17:51
zz: 
?
27 kwi 20:46
prosta:
stosunek pól trójkątów jest równy k2
27 kwi 20:48