Jak wyliczyć pole rombu i równoległoboku?
lxo22: 1. obwód rombu wynosi 16, a suma jego przekątnych wynosi 10. oblicz pole rombu.
2. oblicz pole równoległoboku, którego obwód wynosi 16 a jego wysokości mają długości
odpowiednio 5 i 7.
Prosze o pomoc i wytlumaczenie, bo kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Planimetria,
geometria to niestety nie moja bajka
25 kwi 12:06
===:
1.
Znasz obwód rombu czyli znasz jego bok.
Znasz sumę przekątnych ... wiesz, że przecinają się pod kątem prostym i dzielą na połowy
a dodatkowo znasz Pitagorasa. Więc w czym masz problem ?. Wzór na pole rombu
z przekątnych masz w tablicach −
25 kwi 12:20
===:
2)
Jeśli boki oznaczysz jako a i b
to przyrównując pola 5a=7b
a obwód 2a+2b=16
−
25 kwi 12:23
lxo22: 1. Tyle wiem, tylko jest problem wlasniw z przekatnymi. Nie wiem jak wyliczyc ich poszczegolna
dlugosc

i dlatego tez nie widze tu zastosowania Pitagorasa
25 kwi 12:34
lxo22: W obu zadaniach zadaniach zrobilam do tego momentu i nie wiem co dalej z tym zrobic, dlatego
prosze o wiecej wyjasnien
25 kwi 12:38
lxo22: ok, drugie juz mam choc nie jestem pewna czy dobrze
25 kwi 12:45
===:
Przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym ... to jak nie widzisz Pitagorasa
25 kwi 12:52
lxo22: Pitagorasa widze, ale przy jego rozwiazywaniu potrzebne sa 2 wartosci, a mam tylko 1 (bok
rombu), dlatego prosze o pomoc przy tym
25 kwi 12:55
lxo22: Mam (10−d1/2)2+x2=42 Ale co z tego jak mam 2 niewiadome
25 kwi 12:59
lxo22: zamiast x wstawilam (d1\2), ale po wyliczeniu wyszlo mi rownanie kwadratowe, wiec wyliczylam
delte, ale d1 wyszlo 10−2√7\2 lub to samo tylko z plusem w liczniku, wiec nie wiem czy dalej
da sie cos z tym zrobic czy nie tak to robie
25 kwi 13:12
Eta:
1/ f,e −−− dł. przekątnych rombu
a −−− dł. boku rombu
4a=16 ⇒
a=4 i f+e=10
| | fe | |
f2+e2=4a2 ⇒ f2+e2=64 ⇒ (f+e)2−2fe=64 100−2fe=64 ⇒ |
| =9 |
| | 2 | |
P=
9
25 kwi 16:23