wyrazenia algebraiczne
Lukasz: Hej znalazlem takie twierdzenie w ksiazce i za bardzo gonie rozumiem:
Kazda lczbe naturalna a mozna predstawic w postaci a=7k + r gdzie k i r sa liczbami naturalnymi
i r<7.Wtedy r jest reszta z dzielenia liczby a przez 7.(Gdy liczba a jest podzielna przez 7
,to r=0).
Jak w takim razie przedstawic w taki sposob 1,2,3 itd?
25 kwi 10:41
ICSP: 1 = 7 * 0 + 1
2 = 7 * 0 + 2
25 kwi 10:42
PW: 1 = 7·0 + 1
(zero jest liczbą naturalną, w tym wypadku reszta z dzielenia jest równa liczbie, którą
dzielimy przez 7)
25 kwi 10:44
Lukasz: okej dzieki juz rozumiem
25 kwi 11:03