Monotoniczność
Czy jest jakiś geniusz: Zbadaj monotoniczność danego ciąg (an) gdzie n ∊ N+ następnie wyznacz najwiekszą liczbę a i
najmniejszą liczbę b dla których każdy wyraz an spełnia warunek a≤an≤b
a)an=2−n/n
b)−5−2n/2+1
c) 2n−3/4(n+1)
25 kwi 10:25
Czy jest jakiś geniusz: tam przy b i c powinno być an
25 kwi 10:26
PW: Geniuszu, zapisz to poprawnie − ułamek pisze się jako
U {licznik}{mianownik}
(bez spacji po "U").
25 kwi 10:49
25 kwi 10:55
PW:
| 2 − n | | 2 | |
| = −1 + |
| − ciąg an jest sumą ciągu stałego i malejącego, jest więc malejący. |
| n | | n | |
Dla skrupulatnych trzeba zbadać różnicę
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ak+1 − ak = (−1 + |
| ) − (1− + |
| ) = |
| − |
| = |
| | k+1 | | k | | k + 1 | | k | |
| | 2(k − (k+1)) | | −2 | |
= |
| = |
| < 0. |
| | k(k+1) | | k(k+1) | |
Wydaje mi się, że ta skrupulatność jest przesadna, wystarczyłoby pierwsze zdanie.
25 kwi 13:32
Czy jest jakiś geniusz: następnie wyznacz najwiekszą liczbę a i najmniejszą liczbę b dla których każdy wyraz an spełnia
warunek a≤an≤b
a wiesz jak rozwiązać drugą część zadania
| | 2−n | | 2 | | 2 | |
a= |
| = −1 + |
| = |
| dąży do nieskonczoności i zostanie −1 a=−1 |
| | n | | n | | n | |
ale nie rozumiem co mam zrobić dalej
b=?
ma wyjść b=1
25 kwi 14:05
PW: | | 2 | |
an = −1 + |
| jest ciągiem malejącym, więc oczywistą rzeczą jest, że największym jego |
| | n | |
wyrazem jest pierwszy wyraz:
Jak łatwo zauważyć. w ciągu malejącym
najmniejszego wyrazu nie ma. Dla wwystkich n
a
n > −1
(bo żeby obliczyć a
n, do liczby −1 dodajemy dodatni ułamek).
Mamy więc:
(*) −1 < a
n ≤ 1.
Liczba b = 1 jest najmniejszą z żądanych liczb ograniczających wyrazy ciągu "z góry", co jest
oczywiste − jest po prostu jednym z wyrazów ciągu. Pozostaje pokazać, że liczba a = −1 nie da
się powiększyć, jaet największym ograniczeniem wyrazów ciągu "z dołu". W tym celu trzeba
pokazać, że dla każdej liczby większej od −1, oznaczmy ją a' = −1 + ε, gdzie ε > 0 istnieją
wyrazy ciągu, które nierówności
−1 + ε < a
n
nie spełniają.
Wykazanie pozostawiam Tobie.
25 kwi 15:00