Ciąg (a_n)jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q. Wyznacz n.
norwidek: Ciąg (a
n)jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q. Wyznacz n.
a
1=6 q=
√2 a
n=24
wyliczyłam coś takiego i nie wiem co dalej:
a
n=a
1*
qn−1q−1
24=6*
[(√2)n−1][√2−1]1
24=6*[(
√2)
n*
√21+(
√2)
n−
√2−1]
24=6*(
√2n+1+(
√2n−
√2−1)
Proszę o Pomoc

!
24 kwi 22:46
===:
co Ty jeszcze wydumasz−

a
n=a
1*q
n−1
24=6*(
√2)
n−1
itd
24 kwi 22:52
Kejt:
Bez sensu. (jestem po prostu szczera :< )
wzór na a
n dla ciągu geometrycznego wygląda tak:
a
n = a
1 * q
n−1
zatem:
6 *
√2n−1 = 24
√2n−1 = 4
n = ...
jasne?
24 kwi 22:52
norwidek: Ah no tak. Ostatnio miałam temat suma i wszędzie szukam zadań z wykorzystaniem tego wzoru

wyszło mi, że n=5
dziękuję
24 kwi 22:57