4 zadania.
NowyNowak: Dobry wieczór. Pomożecie z paroma zadankami?
1. Dane są 4 liczby, które zapisano w pewnej kolejności. Trzy początkowe tworzą ciąg
geometryczny zaś 3 końcowe ciąg arytmetyczny. Suma liczb skrajnych jest równa 16 a środkowych
15. Wznacz te liczby.
2. Wykaż że:
3. Trzy liczby, których suma jest równa 126 tworzą ciąg geometryczny. Jeśli pierwszą liczbę
zwiększymy o 13 a trzecią zmniejszymy o 67, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
| | (4n4 + 5)(n2 − 4n +7) | |
4. Oblicz granicę limn−>∞ |
| |
| | (2n4)(3n2+6n+1) | |
Podaj przybliżenie tej liczby z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
24 kwi 21:40
Janek191:
z.1
a,b,c,d
a,b.c − ciąg geometryczny, więc b
2 = a*c
b,c,d − ciąg arytmetyczny, więc c − b = d − c ⇒ 2 c = b + d
oraz a + d = 16 ⇒ d = 16 − a
b + c = 15 ⇒ c = 15 − b
−−−−−−−−−−−
b
2 = a*c = a*( 15 − b)
2 c = b + d = b + 16 − a ⇒ 2*(15 − b) = b − a + 16
Mamy
b
2 = 15 a − a*b
30 − 2b = b − a + 16 ⇒ a = 3 b − 14
b
2 = 15*( 3 b − 14) − ( 3 b − 14)*b
b
2 = 45 b − 210 − 3 b
2 + 14 b
4 b
2 − 59 b + 210 = 0
Δ = 3 481 − 4*4*210 = 3 481 − 3 360 = 121
√Δ = 11
| | 59 − 11 | | 59 + 11 | | 70 | | 35 | |
b = |
| = 6 lub b = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 4 | |
| | 35 | | 25 | |
c = 15 − b = 9 lub c = 15 − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1225 | | 25 | | 49 | |
a = b2 : c = 36 : 9 = 4 lub a = |
| : |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 4 | |
| | 49 | | 15 | |
d = 16 − a = 16 − 4 = 12 lub d = 16 − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Mamy
a = 4, b = 6, c = 9 , d = 12
=======================
lub
| | 49 | | 35 | | 25 | | 15 | |
a = |
| , b = |
| , c = |
| , d = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
==============================
24 kwi 23:21
Janek191:
z.4
| | ( 4 n4 + 5)*( n2 − 4 n + 7) | |
an = |
| = |
| | 2 n4*( 3 n2 + 6 n + 1) | |
| | | | 5 | | 4 | | 7 | | (4 + |
| )*( 1 − |
| + |
| ) | | | n4 | | n | | n2 | |
| |
= |
| |
| | | |
więc
n→
∞
24 kwi 23:29
Janek191:
z.3
a , b, c − ciąg geometryczny, więc b
2 = a*c
a + 13 , b , c − 67 − ciąg arytmetyczny, więc 2 b = a + 13 + c − 67
a + b + c = 126 ⇒ c = 126 − a − b
−−−−−−−−
b
2 = a*( 126 − a − b)
2b = a − 54 + 126 − a − b
−−−−−
3 b = 72
b = 24
=====
576 = a*c
48 = a + c − 54 ⇒ c = 102 − a
−−−−−
576 = a*( 102 − a)
576 = 102 a − a
2
a
2 − 102 a + 576 = 0
Δ = 10 404 − 4*1*576 = 10 404 − 2 304 = 8 100
√Δ = 90
| | 102 − 90 | |
a = |
| = 6 lub a = 96 |
| | 2 | |
więc
c = 126 − 6 − 24 = 96 lub c = 126 − 96 − 24 = 6
Odp.
a = 6 , b = 24 , c = 96 lub a = 96, b = 24 , c = 6
===========================================
24 kwi 23:48
Janek191:
z.2
Wydaje mi się, że brakuje założeń : x > 0 i y > 0
x*( 1 + y
3) + ( y − 1)
2 > 0
x + y
3 x + y
2 − 2y + 1 > 0
x + 1 + ( y x + 1)*y
2 > 2y / : y
| x + 1 | |
| + ( y x + 1)*y > 2 |
| y | |
ckd.
24 kwi 23:55
Eta:
1/ z treści zadania szukane liczby to:
a, b−r, b, b+r i b−r+b=15 ⇒ r=2b−15 to:
a, 15−b, b, 3b−15 i a+3b−15=16 ⇒ a= 31−3b to:
31−3b, 15−b,b, 3b−15
trzy pierwsze tworzą ciąg geometryczny to:
(15−b)
2=b(31−3b) ⇒ 4b
2−61b+225=0 Δ=121,
√Δ=11
I : 31−3*9, 15−9, 9, 3*9−15 ⇒
4,6,9,12
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
II : 31−3* |
| , 15− |
| , |
| , 3* |
| −15 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 49 | | 35 | | 25 | | 15 | |
|
| , |
| , |
| , |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
25 kwi 00:32
kyrtap: Eta przebudzenie
25 kwi 00:33
Eta:
25 kwi 00:35
NowyNowak: Dzięki

A co do zadania 2 to tak, zapomniałem napisać tam że x > 0 i Y > 0
28 kwi 21:35