ambitnie - termodynamika - para wodna
Termo1: Pomoc w termodynamice:
1. Po zdławieniu pary nasyconej, której ciśnienie początkowe wynosi 0,8 [Mpa], otrzymano parę
przegrzaną o parametrach: p2=0,1 [MPa], t2=108[*C ]. Obliczyć stopień suchości badanej pary.
2. Do skraplacza dopływa para nasycona mokra w ilości 10 kg/s o ciśnieniu p=0,01 [Mpa].
Strumień wody chłodzącej wynosi 500 [kg/s], jej temperatura początkowa 20 [*C], a końcowa 30
[*C]. Temperatura kondensatu opuszczającego skraplacz wynosi 35 [*C]. Obliczyć stopień
suchości pary dopływającego do skraplacza.
24 kwi 21:07
Termo1: podbijam
24 kwi 22:29
Maniek: nie to forum
24 kwi 22:30