Kwadrat
Lolcia: Punkty A=(1,3), C=(7,1) są przeciwległymi wieszchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
pozostałych wieszchołkówbtego kwadratu. Proszę o pomoc

2 gru 22:17
AROB: pomogę
2 gru 22:58
Lolcia: Bardz proszę
2 gru 22:59
AROB:

Dane: A(1,3), C(7,1), B,D = ?
− Wyznaczamy punkt S − środek odcinka AC.
| | xA + xC | | 1+7 | |
xS = |
| = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
| | yA+yC | | 1+3 | |
yS = |
| = |
| = 2, czyli S(4,2) |
| | 2 | | 2 | |
− Wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej AC:
| | yC−yA | | 1−3 | | 1 | |
aAC = |
| = |
| = − |
| |
| | xC−xA | | 7−1 | | 3 | |
− Wyznaczamy współczynnik kier. prostej BD ⊥ AC :
− Wyznaczamy równanie prostej BD przechodzącej przez punkty B i S:
y − y
S = a
BD (x − x
S)
y − 2 = 3(x − 4)
y = 3x − 12 + 2 ⇒
y = 3x − 10
− Punkt B ∊ BD, czyli y
B = 3x
B − 10
− Obliczamy długość przekątnej AC:
IACI =
√(xC−xA)2 + (yC−yA)2 =
√(7−1)2 + (1−3)2 =
=
√40 =
2√10
Stąd : ISBI =
√10.
− Do wzoru na długość odcinka SB podstawiamy y
B = 3x
B − 10 :
ISBI =
√(xB−xS)2+(yByS)2
√10 =
√(xB − 4)2 + (3xB−10−2)2 /
2
10 = (x
B)
2 + (3x
B − 12)
2
10 =x
B2 −8x
B +16 + 9x
B2 − 72x
B + 144
10x
B2 − 80x
B + 150 = 0
x
B2 − 8x
B + 15 = 0
Δ = 4,
√Δ = 2, x
B = 5 lub x
B = 3
Zatem: dla x
B = 5, y
B = 3*5−10 = 5 (to będzie D)
dla x
B= 3, y
B = 3*3−10=−1
Odp. Szukane punkty to:
D(5,5), B(3, −1).
2 gru 23:28
Bogdan:

Można to zadanie z kwadratem rozwiązać wektorami wg schematu pokazanego na rysunku.
A(1, 3), C(7, 1), S(4, 2)
Wektory (nie wprowadzam znaku strzałki nad nazwą wektora):
SA = [3, −1],
SB = [−1, −3] ⇒ B(4 + 1, 2 + 3) = (5, 5),
SC = [−3, 1] ⇒ C(4 + 3, 2 − 1] = (7, 1),
SD = [1, 3] ⇒ D(4 − 1, 2 − 3) = (3, −1)
3 gru 00:38
Sleeper: Bogdan a możesz powiedzieć z czego wynika ten rysunek i zmiana znaków? p i q metoda wydaje sie
super ale jej nie rozumiem.
19 sie 09:39
Aga1.:
A może ja spróbuję Ci wyjaśnić.
Wektory SA i SC są przeciwne[p,q] i [−p,−q] w drugim zmieniasz znaki na przeciwne.( np[−3,4] i
[3,−4]
Wektory SA i SD są prostopadłe
[p,q] i [q, −p]
W drugim zmieniasz kolejność i znak jednej współrzędnej, np. [3,4] i [4,−3]
19 sie 11:43